Coronakris blir politisk kris i Estland

Coronasiffrorna stiger snabbt i Estland och regeringen får hård kritik för sina åtgärder för att försöka bromsa smittspridningen. Samtidigt upplever många Tallinnbor att läget är mindre allvarligt än förra vintern.

Estland har just nu en incidens som är tio gånger högre än i Finland. Arkivbild från Tallinn.
Estlands regering med Reformpartiets ordförande, statsminister Kaja Kallas i spetsen varnar så gott som varje dag för att den estniska sjukvården står inför en kris. I mitten av november klarar vården inte längre av att ta hand om alla covid-patienter om smittspridningen fortsätter i samma takt som nu. Incidensen, antalet smittade på 100 000 personer, var under de två sista veckorna i oktober uppe i närmare 1 700 och trenden fortsätter uppåt.
Estland är just nu det EU-land som är värst drabbat av coronan. Förra veckan rapporterades för första gången över 2 000 fall på en enda dag. De inlagda med covid-19 på sjukhus närmar sig 600.
Det är lugnt på gatorna i Tallinn en vardag första veckan i november. Skolorna jobbar till största delen på distans och distansarbetet är utbrett också bland dem som jobbar på kontor. Affärer och köpcentra kontrollerar att besökare bär munskydd och restaurangerna måste stänga senast klockan 23.
Lugnt är det också i stadens gamla del och i affärerna i hamnen. November är hur som helst lågsäsong, förklarar Irina Marosova i en av affärerna i Tallins hamn. Lite fler turister rör det sig under helgerna, men de kunde gott få vara ännu flera, tycker hon.
Första veckan i november är det höstlov i Stockholm och en del svenska familjer har valt att besöka den estniska huvudstaden. Men också de är färre än de var för två år sedan.

Kulturen lider

I tisdags valde Estlands kulturminister Anneli Ott från Centerpartiet att avgå. Formellt för att hon säger sig ha svårt att bedriva den kulturpolitik regeringen kommit överens om på grund av alla restriktioner. Hon kritiserar också regeringspartnern Reformpartiet för att bara införa nya restriktioner och för att låta skolelever bära den tyngsta bördan i stället för att fundera på hur den hårt drabbade kultursektorn kunde kompenseras.
De snabbt ökande coronasiffrorna i Estland har fått fart på vaccinationerna. Men fortfarande är bara 60 procent av esterna dubbelvaccinerade.
Det finns också andra versioner av varför Anneli Ott valde att lämna sin ministerpost. Hon var länge den enda ovaccinerade ministern i Kallas regering, något som hindrade henne från att delta i kulturevenemang med lite större publik. Själv har Ott sagt att hon inte är emot vaccinering och att hon nu fått sin första dos.
Kulturministerns ställningstagande är betecknande för den politiska debatten kring åtgärder för att minska coronaspridningen, åtgärder som inte ens regeringen alltid är enig om. Otts partikamrat, hälsovårdsminister Tanel Kiik, säger ändå att alla restriktioner är införda efter moget övervägande och är i kraft till den 10 januari.

Restriktioner i Estland

Alla som reser i kollektivtrafiken måste bära munskydd.
Hotell och restauranger kräver coronapass och att den som uppvisar passet ska också identifierar sig.
Teatrar, biografer och andra nöjesetablissemang håller öppet, men kräver vaccinationsintyg.
Nöjesinrättningar måste stänga senast klockan 23.
Också badinrättningar och simhallar är öppna, men kräver vaccinationsintyg eller intyg på att man haft corona.
Alla med vaccinationsintyg kan fritt resa till Estland.

Skjuts för populisterna

I slutet av oktober ordnades en stor antivaccinationsdemonstration i Tallinn. I den deltog det största oppositionspartiet, högerpopulistiska Ekres, förgrundsfigurer, ordförande Martin Helme och hans far Mart Helme, tidigare ordförande och en av partiets grundare. Demonstranterna krävde också lättare restriktioner.
Ekre med sin antivaccinationslinje har i den senaste opinionsmätningen gjord av Nordstat gått om statsministerpartiet Reformpartiet som Estlands största parti. Skillnaden mellan de två var inte stor och faller inom felmarginalen, men Ekre stöddes enligt mätningen av 23,8 procent av väljarna, Reformpartiet av 23,2 procent och Centern av 20,3 procent av väljarna. Alla de stora partierna har ändå tappat väljare under hösten.
Estlands coronapolitik delar väljarna. Och trots att många i Tallinn gärna skyller de snabbt växande siffrorna på orter i östra Estland nära den ryska gränsen och på orter i söder nära gränsen till Lettland så är det i Harju län där den estniska huvudstaden ligger som smittspridningen är absolut snabbast. Där börjar de nya positiva coronatesterna närma sig 5 000 i veckan.
Kollektivtrafiken i Tallinn kräver munskydd, något passagerarna både är vana vid och positivt inställda till.
Den första november skärpte Estland coronarestriktionerna i hela landet och regeringen utesluter inte en nedstängning av landet av samma typ som i Lettland. Men till en början hoppas man kunna klara sig med fler kontroller av coronapass. I Tallinn frågar nu hotell och restauranger efter passen, medan köpcentra och affärer nöjer sig med att be besökare bära munskydd.

Vaccinationstakten ökar

Skolelever testas regelbundet samtidigt som skolor i Tallinn, Narva och Pärnu inleder distansundervisning. Till en början räknade städerna med att jobba på distans en vecka, men tiden kommer sannolikt att förlängas eftersom hälsomyndigheterna påpekar att en vecka inte är nog för att råda bot på spridningen av viruset.
Samtidigt ökar nu också vaccinationsprocenten, 60 procent av esterna har fått två coronasprutor, medan procenten stiger till 70 om man räknar in dem som fått sin första spruta. Motståndet mot att låta vaccinera sig är utbrett, men har minskat. Målet var ursprungligen att ha gett 70 procent av esterna den första sprutan redan i slutet av september.
De nuvarande restriktionerna i Estland som inkluderar krav på munskydd i kollektivtrafiken, på teatrar, på biografer och i alla allmänna utrymmen är i kraft till den 10 januari. Målet är att hålla samhället öppet och att undvika att stänga gränserna eller till exempel långa perioder av skola på distans.
Köpcentret Viru i centrala Tallinn renoverar under pandemin. Vakter vid ingångarna kontrollerar att all som besöker köpcentret bär munskydd.

ANDRA LÄSER