Oona Hagman lämnar Rörelse nu och går till SFP i stadsfullmäktige

Finlandssvenska och tvåspråkiga Oona Hagman hoppar av från Rörelse nu i Helsingfors.

– Den riktning som partiet är på väg mot går emot mina egna värderingar, säger Oona Hagman om varför hon hoppade av Rörelse nu.
Sofia Holmlundsofia.holmlund@hbl.fi
17.03.2023 16:18
För första gången på mycket länge sker ett avhopp från ett annat parti till SFP i lokalpolitiken i Helsingfors. Det är Oona Hagman, 40, som blev invald som suppleant i stadsfullmäktige för Rörelse nu.
Nu har hon lämnat partiet och i stället gått med i SFP:s fullmäktigegrupp. Men hon förblir Rörelse nus suppleant den här fullmäktigeperioden ut.
Hagman ställer också upp i riksdagsvalet för SFP.

Varför hoppade du av från Rörelse nu?

– Vi hade en positiv anda och en bra grupp som jobbade för ett gemensamt ändamål. Men intuitivt, den riktning som partiet är på väg mot går emot mina egna värderingar. Mikael Jungner brukade presentera mig som: ”här är vår egen Gröna Vänsterförbundare”. I Rörelse nu har man haft möjlighet att bedriva en värdeliberal politik. Men, sedan det blev officiellt, måste jag säga att jag är väldigt glad över mitt beslut och över den positiva energin i SFP:s grupp.
Rörelse nu har tre ordinarie medlemmar i fullmäktige: Jungner, Harry Harkimo och Joel Harkimo.
Hagman har rötterna i Borgå. Hennes mamma, arkitekten Tove Hagman, satt själv i både den tekniska nämnden och i planläggnings- och byggnadsnämnden i Borgå i slutet av 1990-talet för SFP.
Tove Hagman gick bort för ett år sedan. Enligt Oona Hagman påverkade mammans parti hennes eget avhopp till SFP.
Hon beskriver sig som grön, liberal och som en som vill stödja småföretagande.
– Jag kommer från en familj med flera generationer av företagande. Min mormorsfar och mormorsmor drev bokhandeln i Borgå tills Suomalainen kirjakauppa tog över.
Hon konstaterar att största delen av hennes väljare är finskspråkiga.
– Det behövs lite chili i Helsingfors, om någon skulle tycka att SFP smakar för mycket vanilj.

ANDRA LÄSER