Mika Salminen: ”Vi har många dödsfall, men utan coronavaccin skulle de vara tio gånger fler”

För tillfället orsakas nästan alla covidfall i Finland av virusvarianten omikron. Deltakron, nykomlingen bland varianterna, har inte spårats i Finland än.

– Den här smittan kommer inte att försvinna, säger Mika Salminen vid Institutet för hälsa och välfärd.
04.04.2022 13:52 UPPDATERAD 04.04.2022 19:43
Åtminstone i huvudstadsregionen och i Åbotrakten orsakas största delen av covid-19-fallen för tillfället av coronavirusets omikronvariant BA2.
– I praktiken orsakas hundra procent av smittan av någon omikronvariant just nu, men varianterna skiljer sig inte så mycket från varandra, så det har inte så stor betydelse vilken av dem man har. Vaccinerna skyddar lika bra mot allvarlig sjukdom oberoende av vilken omikronvariant man har, säger hälsosäkerhetschef Mika Salminen på Institutet för hälsa och välfärd.
Medan omikron i dag står bakom majoriteten av smittfallen i både Finland och Sverige rör sig också en ny variant, deltakron, i Europa. Namnet beror på att den nya varianten har arvsmassa från två tidigare varianter, delta och omikron. Deltakron fångades upp i Frankrike för några månader sedan och har bland annat bekräftats i Danmark.

Har vi redan deltakron i Finland?

– Vad jag vet har vi inte sett den här ännu, men över huvud taget är tanken att vi i all evighet skulle följa alla varianter online och reagera på dem omöjlig. Virus muterar och förändras, det hör till.
Sverige slutade klassificera covid-19 som samhällsfarlig sjukdom förra veckan. Hur resonerar du för Finlands del?
– I Finland talar vi om allmänfarlig sjukdom. Klassifikationens betydelse är att den ger myndigheterna vissa verktyg, som möjligheten att beordra karantän. I det vanliga vardagslivet har karantänen redan tappat sin betydelse eftersom smittspridningen är så utbredd och fungerar helt enkelt inte längre för att förhindra spridning. På arbetsplatserna ger den däremot en möjlighet till lite bättre ersättning än den vanliga sjukdagpenningen.
Sedan årsskiftet har över 1 400 finländare med covid-19 dött, vilket är fler än under hela fjolåret sammanlagt. Enligt de senaste uppgifterna från Institutet för hälsa och välfärd har allt som allt 3 252 coronasmittade finländare avlidit sedan pandemins början.

Hur ser du på de höga siffrorna?

– Det folk kanske inte förstår är att vi hade färre dödsfall i relation till befolkningen än nästan alla andra länder i början. Det berodde på våra stränga restriktioner medan vi inte hade ett bra vaccinskydd. Nu är situationen en annan. Det är sant att vi har många dödsfall nu, särskilt bland de äldre, men det beror på väldigt höga smittsiffror. Samtidigt har vi ett bra vaccinskydd. Många har också haft smitta redan och det har breddat vårt skydd mot olika varianter. Om vi hade haft lika många covidfall för ett år sedan så skulle vi ha haft minst tio gånger så många döda som i dag.
Salminen säger att dödsfallen också speglar hur noga världen följer smittsituationen.
– Inte räknar vi ju varje fall av någon annan infektionssjukdom så här noga. Det är en internationell överenskommelse att vi noterar corona ifall den som dör har haft smitta under de föregående 28 dagarna. Sedan är det en definitionsfråga varför en person egentligen dog. Om man har många underliggande sjukdomar kan vilken svår infektion som helst vara droppen.
Salminen säger att det bästa nu är att skydda de äldre med vacciner.
– Den här smittan kommer inte att försvinna. Den kommer att återkomma i perioder, men vaccinerna utvecklas och det kommer mediciner som blir bättre och bättre.
Trots många smittfall är de stränga samhällsrestriktionernas tid förbi, tror Salminen.
– Under de strängaste restriktionerna såg vi äldre som i slutskedet av livet inte kunde träffa sina nära och kära. Det går inte att myndigheterna med kraft hindrar folk från att träffa varandra. I stället måste vi börja lyssna på människorna och fråga hur de själva vill ha det.

ANDRA LÄSER