Kupé nr 6 kortlistas för Oscar

Sent på tisdagen tillkännagav Oscarsjuryn att Juho Kuosmanens Kupé nr 6 finns på kortlistan över de filmer som kan nomineras för en Oscar för bästa utländska film.

Seidi Haarla i huvudrollen Kupé nr 6.
22.12.2021 09:31 UPPDATERAD 22.12.2021 18:00
Kupé nr 6 baserar sig på författaren Rosa Liksoms Finlandiaprisade roman med samma namn. Att filmen nu kortlistas är utan vidare en fjäder i hatten för regissören Juho Kuosmanen och produktionsbolaget Aamu, men innebär ändå inte att den är nominerad – det blir bara fem av de femton kortlistade filmerna.
"Att väljas till Oscar-shortlistan var vad vi siktade på. I ett så här högklassigt sällskap känns det redan som en liten seger. Härifrån går det bra att fortsätta arbetet mot den egentliga nomineringen", säger filmens producent Jussi Rantamäki i ett pressmeddelande.
Att finländska filmer når så här långt är ovanligt. Bara Aki Kaurismäkis Mannen utan minne (2003) har de facto blivit nominerad. Klaus Härös Fäktaren (2015) nådde också kortlistan och Selma Vilhunens Pitääkö mun kaikki hoitaa? nominerades till bästa kortfilm 2014. Jörn Donner är fortfarande den enda finländare som lagt vantarna på en Oscarsstatyett, då i egenskap av producent för Sveriges bidrag, Ingmar Bergmans Fanny och Alexander (1984).

"Vackert och gripande"

Kupé nr 6 är vad som än sker ändå att betrakta som en finländsk succé. I somras belönades den med Grand Prix i Cannes, över 125 000 finländare har sett den på bio och HBL:s recensent Sara Ehnholm Hielm delade ut högsta betyg, fulla fem stjärnor i sin recension:
"Scenografin är en total nedsänkning i Sovjetnostalgi: tågkupéns väggar i träimitationslaminat i grönt-brunt-grått, allt gulnat av tobaksrök, de puffiga ytterrockarna, de groteska gruvkombinaten. Allt lika perfekt fångat som det svartvita österbottniska sextiotalet i Kuosmanens förra film Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv. Det här är en film om det misslyckade, spontana, söndriga, kortvariga, osäkra – och just därför så vacker och gripande. Därför kan man också lätt förlåta vissa dramaturgiska skönhetsfläckar. Jag skrattar högt flera gånger men får också tårar i ögonen, en underligt upplyftande effekt av värmen, vemodet och att med säkerhet aldrig ses igen", skrev Ehnholm Hielm i HBL.

Snopet för Sverige

I förhandssnacket spekulerades det om också somalisk-finska Guled & Nasra av regissören Khadar Ayderus Ahmed skulle kunna kvalificera sig, men så skedde alltså inte. Inte heller svenska Tigrar av Ronnie Sandahl och med åländska Erik Enge i huvudrollen nominerades. Annars är den nordiska representationen god då också Danmark, Norge och Island har kortlistats.
Övriga filmer i kategorin för bästa utländska film representerar Österrike, Belgien, Tyskland, Iran, Italien, Japan, Mexiko, Panama och Spanien.
Oscarsgalan ordnas i Los Angeles söndagen den 27 mars 2022.

ANDRA LÄSER