Helsingfors Pridevecka drar i gång med mumintroll och livesändningar

Enligt staden blir lördagens prideparad av endast på internet.

Ta en picknick i parken, så hittar Helsinki Prides kamera dig. Så är lördagens prideparad tänkt att gå av stapeln. Paraden sänds direkt på internet.
På grund av coronapandemin kan inte Helsinki Pride Week arrangeras som vanligt då drygt 100 000 personer brukar samlas till evenemanget. I stället arrangeras prideveckan den 7–13 september som ett hybridevenemang: dels utomhus, dels online.
Höjdpunkten för festligheterna infaller på lördag, då prideparaden äger rum. Från klockan 12 kan man gå in på Helsingfors stads hemsida och ansluta sig till den virtuella paraden.
Från klockan 13 kommer dessutom organisationen Helsinki Pride att gå runt på stan med en kamera och filma dem som deltar i evenemanget. Sändningen går ut live på internet.
Har du en pridebild du vill dela med dig? Infoga då taggen #hblpride. Vi efterlyser bilder med pridetema som vi kan använda i vår pridebevakning på sociala medier, på sajten och i papperstidningen under veckan.
Staden uppmuntrar dem som vill delta att ta med sig egna flaggor och skyltar – helst i regnbågens färger.
Efter paraden hålls en pridekonsert i Havskabelhallen (Merikaapelihalli) i Kabelfabriken klockan 16-18. Konserten och själva paraden kommer att sändas på evenemangets sida.
Också många företag, institutioner och butiker väntas ta ställning för regnbågsfolket genom att lysa upp sina fasader eller på andra sätt ta del av veckan.
Läs också: Många företag vill vara med i Helsinki Pride: "Vi är väldigt stolta"

Regnbågsafton på tisdagen

På tisdagen ordnar staden något som kallas regnbågsafton för invånarna. Då ska borgmästare Jan Vapaavuori och de biträdande borgmästarna berätta om hur staden främjar sexuella minoriteters rättigheter.
"I år är temat för prideveckan förebilder. I alla sammanhang, men speciellt på arbetsplatser, borde alla få känna sig uppskattade och delaktiga", säger Jan Vapaavuori i ett pressmeddelande.
"På den punkten vill vi föregå med gott exempel. Det finns ingen plats för hat i Helsingfors, och det här budskapet måste spridas vitt och brett."
Under regnbågsaftonen är tanken att invånarna ska få komma till tals och föra fram sin egen åsikt till beslutsfattarna.
Evenemanget pågår mellan klockan 18 och 19 i Stadshuset. Det finns endast 40 platser, och de fylls enligt principen först till kvarn. Du kan anmäla dig här. Om du vill skicka in frågor till borgmästarna på förhand, kan du göra det här.
Regnbågsaftonen sänds direkt på Helsingforskanalen.
Evenemangen ovan är bara ett axplock av allt som ordnas under prideveckan. För en mer utförlig förteckning över programmet, besök www.pride.fi.
Läs mer: Från Gamla studenthusets källare till folklig parad – så här har priderörelsen utvecklats i Finland

Seminarium på svenska

För första gången erbjuder Svenska Hörnan ett heldagsseminarium under Pride både på Luckan och online, med Tove Jansson som huvudtema.
På förmiddagen ordnas program för barn och på eftermiddagen för ungdomar och vuxna. Programmen från klockan 13 och 17 kommer också att sändas live. Det är delat i fyra delar med start för de yngsta klockan 11, där det bjuds på en drag queen som läser muminsagor för barnen.
Dagen ordnas i samarbete med Förlaget, Moomin Characters samt personer kring filmen "Tove".

Har du en pridebild du vill dela med dig? Vi efterlyser bilder med pridetema som vi kan använda i vår pridebevakning på sociala medier, på sajten och i papperstidningen under veckan. Använd taggen #hblpride så hittar vi din bild!

Seta – sedan 1974

Föreningen för sexuell jämlikhet, Seta, grundades 1974
Setas första stora demonstration var 1981
2017 deltog omkring 35 000 i prideparaden i Helsingfors
2018 hade paraden över 100 000 deltagare
Källa: Seta
ANDRA LÄSER