Polisen utreder: Helikopter landade mitt under sommarfestival i Hangö

Mitt under helgens sommarfestival i Hangö landade en privatbokad helikopter på publikområdet utan tillstånd. Polisen har inlett en förundersökning och också anmält fallet till Transport- och kommunikationsverket.

Mitt under firandet på Hanko Sommarfest landade plötsligt en helikopter på stranden.
I helgen ordnades festivalen Hanko Sommarfest i Casinoparken i Hangö. Enligt polisen i västra Nyland förlöpte evenemanget relativt lugnt, men vid 23-tiden på lördagskvällen inträffade ändå något som kriminalöverkonstapel Fredrik Huldén inte varit med om tidigare.
En helikopter landade plötsligt, utan tillstånd från vare sig arrangör eller markägare, på stranden. Det här var ett publikområde som hörde till festivalen. Det fanns enligt Huldén helt enkelt ingen förvarning om att en helikopter var på väg.
Ingen skadades, men polisen bedömde ändå att det fanns en risk för fara för människor på plats.
Helikoptern hade enligt polisanmälan inget med festivalen att göra. Den var abonnerad och kom från Hyvinge till Hangö och hade tre passagerare ombord, förutom piloten.
– Vi har inte haft ett sådant här ärende förut. Vanligen brukar det fungera bra med helikoptrarna. Det är frågan om ett specialfall.
Polisen utreder fallet som äventyrande av trafiksäkerheten och luftfartsförseelse. En övervakningsanmälan har dessutom gjorts till Transport- och kommunikationsverket Traficom.
– Man kan inte landa med en helikopter var som helst och hur som helst, säger Huldén.
Hanko Sommarfest ordnades för första gången och besöktes enligt arrangörerna av ungefär 4 000 personer.
ANDRA LÄSER