Blir viruset dödsstöten för cash?

Då teknik, lagstiftning, beteende och mentalitet sammanfaller med affärsmodeller fullbordas vår digitala resa mot ett kontantlöst samhälle – trots kontantkramarnas klagan.

Blir virusskräcken kring coronasmittan den sista knuffen som lotsar våra betalsystem in i den heldigitala eran?
14.05.2020 13:15 UPPDATERAD 14.05.2020 13:18
Blir coronapandemin en katalysator, ger virusskräcken våra betalsystem en sista knuff så att vi slutgiltigt väljer bort fysiska kontanter? Men vad betyder då digitala betalningar och rentav virtuella valutor med tanke på säkerhet och tillgänglighet?
Allt färre bär omkring på prasslande sedlar eller klirrande mynt – för att inte tala om arkiv av papperskvitton, medlemskort och dylikt krafs (mea maxima culpa, sjunger undertecknad). Faktum är att digitala och mobila betaltjänster ersätter kontanter. Utvecklingen drivs av efterfrågan, allmänhetens beteende. I slutändan avgör den demografiska utvecklingen.
Finland ligger ännu en bit efter storebror Sverige. Svensken vandrar med sjumilakliv in i världens första kontantlösa samhälle, där mobilen swishar och blippar. Var och en som roar sig med att fynda på loppmarknader eller torg på denna sida av pölen stöter numera på mobila betalningar. Somliga butiker och kaféer vägrar kallt att acceptera kontanter.

ANDRA LÄSER