Allt kan hända i arbetet med Mumindalen

Den vänliga atmosfären i Mumindalen var en anledning till att Stellan Skarsgård, Bill Skarsgård och Alicia Vikander tackade ja till att delta i nya muminanimationen. – Det är en enorm fördel att jobba med folk med den här attityden, säger producenten Tom Carpelan.

Luttrade och hoppfulla. Efter tre muminanimationer är Tom och Ira Carpelan vana vid både med- och motgångar.
29.11.2017 07:27
Doften av vinter lägger sig över Mumindalen. Dess invånare går i ide och Mårran blåser is och kall luft över den sovande dalen. Men Mumintrollet är vaket.
Trollvinter i Mumindalen är den nyaste i muminfloran. Animationen är producerad av Filmkompaniet som drivs av Tom och Ira Carpelan. Filmkompaniet har tidigare, med andra medverkande, producerat tre muminanimationer – en tv-serie på 78 avsnitt och två filmer – och samarbetade med Stellan Skarsgård också i Mumintrollet och kometjakten. I den gav Alexander Skarsgård röst åt Mumintrollet.
– Stellan Skarsgård hade läst muminböckerna för sina barn och ville gärna ha en av sina söner med också den här gången. Nu var Alexander upptagen med en annan film så det blev Bill Skarsgård i stället, berättar Tom Carpelan.
Stellan Skarsgård är, visar det sig, ett muminfan sedan barndomen. Han beskriver Mumindalen som en värld han ständigt vill återvända till.
– När jag växte upp var Sverige ett konservativt och religiöst land men min familj påminde om muminfamiljen. Man fick tänka fritt och stämningen var vänlig, berättar Skarsgård, intervjuad i bonusmaterialet Behind the scenes.
– Mumindalen är en värld uppbyggd enligt den skandinaviska modellen men också en värld helt olik stora delar av dagens värld. I Mumindalen råder tolerans och optimism.
Sonen Bill Skarsgård minns hur han i sin barndom låg uppkrupen i sängen mellan sina föräldrar medan de högläste Mumin för honom.
– Jag älskar muminböckernas budskap – att vi ska vara snälla mot varandra, säger Bill Skarsgård.
I Trollvinter i Mumindalen ger Stellan Skarsgård röst åt Muminpappan, Bill Skarsgård åt Mumintrollet och Alicia Vikander åt Lilla My.
Alicia Vikander bubblar av iver när hon intervjuas i bonusmaterialet.
– Lilla My är lika rak som små barn – aldrig rädd för att säga sanningen. När jag var liten kändes det som att jag var kompis med Lilla My vilket berodde på att min syster heter My, säger hon.
I bonusmaterialet kommer det också fram att Alicia Vikander har finska rötter. Själv är hon född i Göteborg.
På tal om mumintrollens utseende har Stellan Skarsgård och Alicia Vikander olika åsikt. Hon tycker de är söta, han tycker de är fula.
– Men mumintrollens utseende reflekteras lyckligtvis inte i deras karaktär. Den är otroligt vacker, säger Skarsgård.
Tom Carpelan är själaglad över de åsikter skådespelarna för fram.
– Det är en enorm fördel att få jobba med folk som har den här attityden, säger Carpelan.

Vilka av muminfamiljens värderingar sätter ni högt?

– Vänligheten och toleransen är värda att värnas om, svarar Ira Carpelan.

Tredje biofilmen

Animationsmaterialet i Trollvinter i Mumindalen är ursprungligen polskt, förverkligat av Jupiter Film och Film Polski i början av 1980-talet. När Tove Jansson fick se animationerna blev hon så förtjust att hon sålde rättigheterna. Paret Carpelan köpte loss dem när de producerade den första animationen, som var en tv-serie, 2013.
Trollvinter i Mumindalen är Filmkompaniets tredje biofilm.
– Den första filmen, Farlig midsommar, fungerade som ett pilotprojekt för oss. Med den andra filmen, Mumintrollet och kometjakten, trasslade vi in oss i tekniken. Nu bestämde vi oss för att ägna oss åt berättelsen, säger Tom Carpelan.
Hur höga förväntningar har ni, undrar jag och svaret blir ett hjärtligt skratt.
– Vi har varit med om så mycket att vi inte har några förväntningar alls, säger Ira Carpelan.
– Vad som helst kan hända, säger Tom Carpelan och berättar om alla motgångar som drabbade Mumintrollet och kometjakten.
När Mumintrollet och kometjakten, som var i stereoskopisk 3D, skulle visas i Cannes glömde agenten alla stereoskopglas vilket innebar att 50 presumtiva köpare lämnade salongen genast i början av visningen. Och när förhandlingarna om en biodistribution i Japan var på målrakan slog tsunamin till. I det läget var en film som Mumintrollet och kometjakten, som handlar om vulkanutbrott och översvämning, otänkbar.
– Just nu ser läget bra ut. Filmen går upp på mer än 500 biografer i Norden. Men man får perspektiv med åren. Vad som helst kan hända.

Finskt-polskt samarbete

Trollvinter i Mumindalen bygger på Tove Janssons bok Trollvinter och på novellen Granen i Det osynliga barnet. Animationen kan i Finland ses på finska, svenska och samiska.
Animationen är ett samarbete mellan finländska Filmkompaniet och polska Animoon. Manus är skrivet av Malgorzata Wieckowicz-Zyla, Piotr Szczepanowicz och Ira Carpelan, för regin svarar Jakub Wronski och Ira Carpelan.
Svenska röster i animationen är bland annat Stellan Skarsgård, Bill Skarsgård, Alicia Vikander, Stina Ekblad, Maria Sid, Nina Hukkinen och Niklas Åkerfelt
Animationen har finsk och svensk biopremiär 1.12. Filmen går redan på bio i Danmark och Norge och kommer att ha premiär i Frankrike, Japan, Polen, Hongkong, Taiwan och Korea i december samt Ryssland i februari 2018.

ANDRA LÄSER