Gallup: Är alla finlandssvenskar rika och kaxiga?

Vilka fördomar finns det om finlandssvenskar? HBL gick ut på stan och tog reda på vad folk tänker när dom hör ordet finlandssvensk.

Jennifer Snårbacka
07.07.2018 08:03 UPPDATERAD 07.07.2018 09:20
– Jag tänker på hockeykillar med backslick och keps. De använder snus, har märkeskläder och sånt. Men det här är ju bara fördomar även om sådana också finns, säger Chad Klusker.
Evelina Holappa har hört av en finlandssvensk kompis att finlandssvenskar bor i röda stugor vid sjöar och brukar jord. Minna Nyman-Holappa talar om att finlandssvenskar är rika.

Är det sant måntro?

– Troligtvis inte.
– Vissa, säger Evelina Holappa.
– På samma sätt som finnar, säger Minna Nyman-Holappa.
Maisa Vornanen säger att hon tidigare har haft en negativ attityd mot svenskspråkiga, men att det har ändrats.
– Jag har haft fördomar mot finlandssvenskar som att finlandssvenskar är rika och kaxiga, men det stämmer inte alls. Vi är helt lika men finlandssvenskar tar kanske fler intryck från svensk kultur, med till exempel kräftskivor.
Hon känner att det finns en tudelning mellan svensk- och finskspråkiga i Finland.
– Svenskspråkiga har en tät gemenskap och andra finnar är lite åtskilda. Det vore bra om man kunde kommunicera över språkgränserna och att människor inte skulle delas upp efter språk.
Pekka Mäkelä nämner fördelen med att finlandssvenskar kan svenska. Att det bor svenskar vid kusten är ett vanligt inslag i Helsingfors.
– Finlandssvenskar har fördelen att Sverige öppnar för vidareutbildning och jobb där det bor nästan tio miljoner människor med samma modersmål.
Saibou Djanjo säger att finlandssvenskar är "glada och nöjda".
– De gillar att kommunicera med finnar och alla andra. Så de talar svenska med familjen och finska med vänner. Men jag har ingen aning vad de säger, säger Djanjo och skrattar.
Viivi Vanhatalo är inne på finlandssvenskarnas ursprung.
– De är helt finska fast de då väl har släktrötter i Sverige eller så. Finska, fast de har två modersmål.
Lauren Rennison säger att hon inte alls har några fördomar mot finlandssvenskar.
– Jag tycker inte att de är annorlunda än andra. De jag känner är jättetrevliga.
Taina Rauhamäki är inne på samma linje. Hon har flera finlandssvenska vänner, och tar upp hur många finlandssvenskar bor vid kusten.
– Jag tycker inte de skiljer sig från finnar. Förutom att de kan språk bättre än jag. Min svenska är så pass dålig. Jag har många finlandssvenska vänner, såklart finns det många här vid kusten.

Finlandssvenska myter

I denna artikelserie tar vi reda på mer om fördomar om finlandssvenskar och huruvida det ligger någon sanning i dem. Under seriens gång kommer vi bland annat granska fördomar om finlandssvenskars pengar, fritidsintressen och sociala liv. Första delen släpps söndagen den 8 juli.

ANDRA LÄSER