Danmarks prins Henrik har blivit dement

Kungahuset i Danmark går ut med information om att prins lider av demens. Hovet vädjar om att prinsen ska få ro.

Drottning Margrethe och prins Henrik under firandet av drottningens 76:e födelsedag på slottet Amalienborg den 16 april i fjol.
Danmarks statsminister hoppas att kungafamiljens rätt till privatliv respekteras.
"Det är med innerlig sorg som Hennes Majestät Drottningen har bett hovmarskalken meddela: Efter en längre tids utredning och senast en rad undersökningar under sensommaren har ett specialistteam vid Rigshospitalet nu kommit fram till att Hans Kungliga Höghet Prins Henrik lider av demens", skriver hovet i ett pressmeddelande.
Till följd av sin diagnos kommer den 83-årige prinsen att dra ned ytterligare på sina aktiviteter, enligt danska hovet.
Prinsen, som är gift med Danmarks drottning Margrethe, har på senare tid skapat uppmärksamhet genom flera kuriösa uttalanden, bland annat att han inte vill bli begravd sida vid sida med sin hustru. Att prinsen lider av demens ändrar inte beslutet om begravningen, uppger hovets kommunikationschef Lene Balleby till danska TV2. Hon förklarar att prinsens beslut inte är nytt och att det är viktigt att hålla isär sakerna.
Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen hoppas att allmänheten respekterar kungafamiljens rätt till privatliv.
"Alla ska ha rätt att bli äldre i lugn och ro, även om man tillhör kungafamiljen", säger Rasmussen i ett längre uttalande, enligt Ritzau.

ANDRA LÄSER