Trots räddningspaketet: Bankdramat fortsätter skaka marknaderna

Oron på marknaden kvarstår efter helgens dramatiska turer i Schweiz banksektor. Storbanken UBS och den krisdrabbade konkurrenten Credit Suisse rasar på Zürichbörsen. Myndigheter försöker lugna situationen.

De schweiziska bankaffärerna fortsätter att oroa marknaden.
20.03.2023 13:08 UPPDATERAD 20.03.2023 13:09
"Den europeiska banksektorn är motståndskraftig, med robusta nivåer på kapital och likviditet", skriver Europeiska centralbanken (ECB) och bankmyndigheten EBA i ett gemensamt uttalande.
Uttalandet kommer efter att rader av europeiska bankaktier fallit hårt i veckans inledande handel, detta sedan den anrika förmögenhetsförvaltaren Credit Suisse köpts upp av den större schweiziska konkurrenten UBS för 3 miljarder schweizerfranc, vilket motsvarar ungefär lika mycket i euro.
I transaktionen skrevs värdet på så kallade AT1-obligationer för drygt 17 miljarder dollar som Credit Suisse hade ned till 0. Syftet var att stärka Credit Suisses balansräkning inför fusionen med UBS. Men en bieffekt var att samma typ av obligationer – som kan beskrivas som lån som omvandlas till aktiekapital i kristider – som getts ut av andra banker genast föll hårt i värde.
Även nordiska bankers AT1-obligationer följde med nedåt i orosvågen – där marknaden söker med ljus och lykta efter nästa svaga länk i finanssektorn.
Europeiska börser inledde nedåt, med bankaktier som sänke. Men de återhämtade sig något under förmiddagshandeln. Samma sak gäller bankaktier generellt. Nordeas aktie låg svagt på minussidan vid lunchtid.

Krisbanker rasar

Undantagen var UBS och Credit Suisse, vars aktier låg på minus 8 respektive minus 60 procent vid lunchtid. 
Det var även fortsatt kraftiga fall för den regionala banken First Republic Bank i USA. Den har hamnat i skottlinjen på Wall Street sedan tre amerikanska nischbanker gått omkull på grund av så kallade bankrusningar, där kunder tömt sina konton.
Inför måndagens handel gick centralbankerna i USA, Schweiz, Storbritannien, Japan och eurozonen ut med beskedet att de erbjuder likviditetsstöd och säkrar upp tillgången på dollar i finanssystemet fram till april.
Enligt analytikern Tom Hallett på Keefe, Bruyette & Woods har UBS traditionellt stått för hög kvalitet och stabilitet.
"Det ifrågasätts nu i och med köpet av Credit Suisse", skriver han i en kommentar.

ANDRA LÄSER