"Finland kommer att sälja sig dyrt"

– Vi vet precis hur bra Teemu är och hur duktig han är på att springa på djupet och hitta utrymme mellan motståndarna, säger danska mittbacksklippan Simon Kjær.

Kasper Hjulmand berömmer kollegan Markku Kanerva.
Danmark pekas tämligen allmänt ut som en svart häst i turneringen. Och mot Finland är hemmanationen storfavorit. Men någon press känner inte mittfältsstjärnan Christian Eriksen.
– För oss är det en fantastisk grej att få spela på hemmaplan, inför hemmapubliken. Att vi är favoriter mot Finland är inget att sticka under stol med. Vi går till väga som vi alltid gör, säger Eriksen.
– Jag förstår att förväntingarna är höga på oss. Vi har spelat bra en längre tid och nått resultat. Men att vi skulle vara favoriter att spela hem titeln är kanske inte att ta i. Vi är en svart häst med chans att skrälla, säger Eriksen.
Landslagstränaren Kasper Hjulmand ger inte mycket för dem som tror att danskarna bara kan ställa ut skorna och vinna enkelt.
– Jag vet exakt hur svårslaget Finland är. De kommer att göra livet surt för oss. Det är vi helt inställda på. Samtidigt är det så klart en match som vi ska vinna men på den här nivån får du inget gratis, säger Hjulmand.
– Finland är med första gången och känner en väldig stolthet. Det är ett väldigt metodiskt och taktiskt duktigt lag. Och deras tränare är väldigt skicklig. Jag är imponerad över vad jag sett honom göra med Finland.
Hjulmand vill försöka se premiären på Parken från ett aningen bredare perspektiv.
– Det här är ytterligare ett tecken på att vi är på väg att ta oss igenom den här pandemin som varit så oerhört tung för alla. Att vi äntligen kan gå in och spela inför publik och sprida hopp och glädje, det är vad fotbollen finns till för.
– För oss danskar som är ett socialt folk har den här tiden varit lång och plågsam. Nu ser vi äntligen ljuset och då vi ska ut och njuta och bjuda på fest. Det blir inte svårt att motivera spelarna, säger Hjulmand.

Namnstarkt Danmark

Milanstjärnan Kjær är bara en av alla namnstarka spelare i det danska laget. Det kryllar av kvalitet inom truppen.
– Vi vet vad Finland är bra på och vilka deras styrkor är. Men samtidigt är vi mera fokuserade på att spela matchen via våra styrkor.
– Personligen kommer jag att njuta av att få spela EM med mitt land på hemmaplan. Att få springa in på Parken är alltid stort, nu känns det extra stort, säger Eriksen.

ANDRA LÄSER