Klart: Ingå får den flytande LNG-terminalen

Den flytande terminalen för flytande naturgas LNG som Finland och Estland hyrt tillsammans placeras i Ingå i vinter. Enligt den estniska ministern för infrastruktur slöt länderna ett avtal om placeringen på måndagen.

Den flytande LNG-terminalen Exemplar anländer till Finska viken i december och placeras då troligen i Ingå.
Katarina Koivistokatarina.koivisto@hbl.fi
10.10.2022 15:57 UPPDATERAD 10.10.2022 16:03
Finland och Estland har kommit överens om att tillsammans hyra in en terminal för flytande naturgas LNG för att trygga tillgången till naturgas i vinter.
Tanken var att den flytande terminalen i vinter ska ligga antingen i Ingå eller estniska Paldiski, i den hamn som blivit klar med kajplats och infrastruktur först. Sedan är det meningen att den permanent ligger i Ingå.
På måndagen uppgav den estniska ministern för ekonomi- och infrastrukturminister Riina Sikkut (socialdemokrat) för det estniska rundradiobolaget ERR att den flytande LNG-terminalen placeras i Ingå trots att Estland och Paldiski ligger före med hamnarbetet.
Enligt Sikkut slöt näringsminister Mika Lintilä (C) och hon ett avtal om placeringen på måndagen.
Den estniska ministern säger att den finländska terminalen i Ingå bör vara klar i mitten av december och då ska även det första LNG-fartyget anlända. Hon räknar med gas i ledningarna från och med nyår.
Enligt Sikkut kommer Estland att slutföra sin kaj- och rörledningsanslutning tidigare och hade haft intresse av att terminalen placeras i Paldiski. 
”Finland har cirka 600 megawatt gasanläggningar, vilket Estland inte har. Så för att säkerställa försörjningstryggheten för Finland behövs fartyget utan tvekan vid kajen där. I dag kom vi överens om det med minister Lintilä”, säger Sikkut till ERR.
Måndagens avtal innehåller ändå en klausul om att estniska gasförsäljare får företrädesrätt att köpa en viss andel gas från varje LNG-fartyg som lägger till vid terminalen för att sälja den vidare i Estland.

ANDRA LÄSER