Lugnt och långsamt, eller snabbt och aktivt – andas som du vill leva

Stressat, kort och ytligt – eller lugnt och återhämtande? Hur du andas påverkar hur du mår. Det fina med det är att man på ett enkelt sätt kan påverka sin hälsa i en positiv riktning.

Leigh Ewin är passionerat intresserad av hur andningen påverkar vår hälsa. Andas in genom näsan och försök utnyttja lungornas fulla kapacitet.
24.04.2021 10:17 UPPDATERAD 24.04.2021 13:15
Det talas allt mer om andningens betydelse för hälsan. Det kommer också kontinuerligt nya forskningsrön som stödjer tanken om att vårt andetag är som en fjärrkontroll till vårt nervsystem och kroppens övriga funktioner.
Fundera själv på hur du andas i olika situationer. Kanske du sitter lite hopsjunken framför skärmen när det kommer ett jobbigt mejl. Du reagerar spontant med att andas lite snabbare och lite grundare. Du blir stressad. Det här sker som en direkt följd av att vårt sympatiska nervsystem kickar in i en stressituation – det förbereder oss på flykt, hjärtat slår snabbare och blodtrycket höjs samtidigt som det utsöndras adrenalin och kortisol.
Det fina i det här är att trots att andningen är en omedveten handling så kan vi faktiskt styra den och lära oss att lugna ner den. Du kan alltså själv lära dig att ta kontroll över din stress genom medveten andning.

ANDRA LÄSER