Strängare reglering nödvändig, men siktet är inställt på ett öppet samhälle

Det är naturligtvis inte roligt med nya och strängare restriktioner, men de behövs och för vår egen och våra närmastes skull måste vi foga oss. På många sätt är tidpunkten bra med tanke på skolornas jullov. Nackdelen är att julen kan präglas av ensamhet för många.

Ministrarna Li Andersson (VF), Krista Kiuru (SDP) och Krista Mikkonen (Gröna).
22.12.2021 16:05 UPPDATERAD 22.12.2021 21:09
Regeringen drog i den omtalade nödbromsen, även om till exempel statsminister Sanna Marin (SDP) inte självmant använde det uttrycket efter de utdragna förhandlingarna på tisdagskvällen.
Regeringen skärper restriktionerna för restauranger, för publiktillställningar där smittrisken enligt hälsovårdsmyndigheten THL är på hög eller medelnivå, covidintyget läggs på is i de flesta fall men för inresa i Finland krävs det eller ett färskt negativt test. Nya yrkesgrupper som närvårdare godkänns för vaccinationer och företagshälsovården ska vaccinera dem som arbetar. Ersättningen för vårdföretagen höjs.
Parallellt med de nya nationella restriktionerna kan och ska kommunerna och regionförvaltningsverken komma med sina egna, anpassade restriktioner. Av de 21 sjukvårdsdistrikten är det enbart 4 som inte befinner sig i spridningsstadiet. I en del regioner, bland annat Egentliga Finland, har strängare restriktioner redan införts.

ANDRA LÄSER