Goda nyheter om ovärdigt dödsstraff

Fler personer avrättades i fjol än året innan, det vill säga det första pandemiåret. Men den stora trenden har rätt riktning: allt fler stater förbjuder dödsstraff. Amnesty International har följt med dödsstraff – både domar och avrättningar – sedan 1977 och fört statistik i över 10 år.

Fotot är taget vid en demonstration 3.11.2021 i Kuala Lumpur i Malaysia. Demonstranterna protesterar mot planerna på att verkställa avrättningen av Nagaenthran K. Dharmalinga. Han dömdes till döden för att ha smugglat heroin till Singapore trots att han befaras vara psykiskt funktionsnedsatt.
I fjol utdömdes fler dödstraff än 2020 och dessutom förverkligades även fler avrättningar. Åtminstone 579 människor avrättades, i 18 olika länder. Jämfört med året innan är det en ökning på mer än 20 procent. Men Amnesty International konstaterar även att avrättningarna i fjol de facto var betydligt fler än 579, troligen mångdubbelt fler. I statistiken ingår nämligen inte avrättningar i Kina, Nordkorea eller Vietnam. Enbart i Kina befarar Amnesty International att tusentals personer årligen avrättas.
ANDRA LÄSER