Sex personer har behövt sjukhusvård för ögonskador på grund av raketer

Fler behövde vård för ögonskador under detta nyår än de två senaste åren i södra Finland. Det uppger man från ögonkliniken i Helsingfors. Bara en av de sex skadade använde skyddsglasögon.

Den yngsta som vårdas på ögonkliniken är under 15 år, och den äldsta över 50 år. Tre av dem var åskådare, men tittade på fyrverkerier på mycket nära håll.
Anna Svartström
01.01.2022 13:34 UPPDATERAD 01.01.2022 13:44
Sex personer som skadats av raketer har fram till lunchtid på lördagen vårdats på ögonklinken vid Helsingfors universitetscentralsjukhus. Det uppger kliniken i ett pressmeddelande. Det är dubbelt fler än i fjol och året innan.
Patienterna är ett under 15 år gammalt barn, fyra män i åldern 18 till 20 år och en man över 50 år.
Tre av dem hade hanterat fyrverkeripjäser. En av dem hade skyddsglasögon och två var utan.
Tre personer hade inte själva skjutit upp raketer men tittat på, detta på nära håll och alla utan skyddsglasögon.
Överläkaren Tero Kivelä bedömer tre av skadorna som allvariga, en som medelsvår och två som lindriga. Det handlar om krosskador och skador som krut förorsakat.
I ett av fallen hade en så kallad fyrverkeritårta, en "gryta", tänts på rätt sätt men en av raketerna åkte åt fel håll och kom rakt i ansiktet på personen. Skyddsglasögonen föll av, men Kivelä betonar att skadorna utan dem sannolikt hade varit betydligt allvarligare.
Fyra personer var på bara en meters avstånd från fyrverkeripjäserna, och två av dem råkade dessutom ut för att den flaska de ställt raketen i ramlade.
2010 blev det obligatoriskt att använda skyddsglasögon när man hanterar fyrverkeripjäser. Det har enligt ögonkliniken minskat skadorna betydligt.

ANDRA LÄSER