Stenkastning och oro – ikonisk byggnad utryms

Över 60 poliser har skadats i Tysklands huvudstad Berlin i samband med att polisen utrymmer en byggnad i området Friedrichshain som under en längre tid ockuperats.

Polisinsatsen för att förmå ockupanter att lämna den ockuperade byggnaden i Berlin har hittills resulterat i över 60 skadade.
Byggnaden på 94 Rigaer Strasse är sedan 30 år tillbaka en av stadens mest ikoniska ockuperade byggnader: Dess blåa fasad är täckt av graffitimålningar och porten är lättigenkännlig med sina tusentals dekaler och affischer.
Flera försök har tidigare gjorts av myndigheter och polis för att förmå ockupanterna att lämna byggnaden, varje försök har resulterat i upplopp och oroligheter. I onsdags inleddes ännu ett försök – utrymningen, som ännu pågick under torsdagen, sker som en del av en brandskyddskontroll av byggnaden.
Under polisingripandet uppges ett hundratal personer i huset samt nere på gatan kastat stenar och smällare samt siktat fyrverkerier mot poliserna. Demonstranter ska även ha tänt eld på gatubarrikader som de rest på gatan nedanför byggnaden. Polis svarade med vattenkanoner och klätterexperter som tog sig in i byggnaden takvägen för att avlägsna personerna.
Under torsdagsförmiddagen fanns ännu inga uppgifter om frihetsberövanden. Polisinsatsen beräknas pågå en bra bit in på kvällen.

ANDRA LÄSER