Det kan ändå sluta i extra val

Den politiska situationen är helt öppen i Sverige efter Löfvens avgång. Nya block har tagit form efter riksdagsvalet men svårigheterna är fortfarande stora att uppnå majoritet för en ny regering och det kan behövas nytänk om man vill undvika extra val.

28.06.2021 16:00 UPPDATERAD 29.06.2021 11:04
Statsminister Stefan Löfven (S) valde på måndagen att avgå i stället för att utlysa extra val. Därmed är det nu talman Andreas Norlén (M) som tar hand om taktpinnen för att försöka lösa regeringskrisen i Sverige. Efter riksdagsvalet för knappt tre år sedan tog det fyra månader innan regeringssonderingarna gav resultat. Den här gången borde sonderingarna i alla fall stökas undan snabbare och det har även talmannen antytt att kommer att ske.
Det återstår att se. Det var oerhört svårt att skapa en regering efter riksdagsvalet 2018 och läget är knappast så mycket lättare nu, med i princip samma politiska mandatläge.
Till skillnad från läget 2018 finns nu ändå ett högerkonservativt block, som fått tydliga konturer sedan riksdagsvalet. Moderaterna, Kristdemokraterna och nu senast även Liberalerna har flaggat för beredskap att samarbeta med nationalistiska Sverigedemokraterna. Men de här partierna når inte majoritet tillsammans och får inte heller hjälp av det återstående borgerliga partiet. Centern, som ingick i den gamla borgerliga Alliansen, avvisar bestämt alla former av samarbete med Sverigedemokraterna.

ANDRA LÄSER