Spektakulär flygshow vid Tokoistranden – Vasabor tävlade med enorm skarv

Vad flyger längre - en luftmadrass, en stekpanna eller en gigantisk skarv? Det kommer att klarna under lördagens lopp i Helsingfors, där 34 fantasifulla farkoster deltar i en lekfull flygtävling.

Vasabon Linus och Skarvi gjorde en stilig men kort flygtur som slutade i Djurgårdsvikens vatten inom ett par sekunder. Sammanlagt 34 lag deltog i den lekfull flygdagen i Hagnäs i Helsingfors på lördagen.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
20.08.2022 12:04 UPPDATERAD 21.08.2022 11:09
Musik, show, energidrycker och tusentals sommarklädda stadsbor - det är karnevalstämning vid Tokoistranden i Helsingfors under lördagseftermiddagen. 
Här pågår sommarens kanske mest underhållande flygshow: ett trettiotal farkoster tävlar om vem som "flyger" längst över Djurgårdsviken. Eller egentligen, vem som har lyckats konstruera ett flygande föremål som hålls längst i luften?
På startlinjen står allt från en flygande bastu till en rymdfarkost. I skuggan framför stadsteatern står en gigantisk skarv gjord i trä och styrox. Det är tävlingsbidrag nummer 12, Skarvi, tillverkat av laget Natyra 2000 från Vasa.
Laget består av kompisarna Linus, André, Isa, Jessica och Erik, som under de senaste veckorna har snickrat ihop Skarvi.
Kompisgänget från Vasa har snickrat ihop en jättelik skarv av träd, styrox och tyg. I munnen har den en gös. Hur bra Skarvi flyger klarnar först under premiärturen, som sker i flygtävlingen.
– Vi valde skarven för att den antagligen är den vanligaste fågeln i Österbotten numera. Den ställer nog till med vissa besvär, motiverar André valet av motiv.
De har egentligen inte någon bra uppfattning om vad tävlingen, Red Bulls flygdag, egentligen handlar om, men de ville ändå vara med och delta i ett kul jippo.
Det är Linus som har äran att få åka med Skarvi då den tar sats från den fem meter höga rampen. Han föreställer ett fiskstim.
– Vi har ingen aning om hur långt Skarvi flyger, men vi hoppas att det blir över 5 meter, säger Linus, som nog har simbyxor under fiskstimskostymen.
Flygshowen lockade storpublik på 15 000 personer till Tokoistranden i Hagnäs under lördagen. 
Skarvi fick lite luft under vingarna och laget Natyra 2000 placerade sig till slut 9:de med 69 poäng. Det kan jämföras med det vinnande laget "Made in Finland" vars rymdfarkost gled hela 19 meter och fick ihop 87 poäng.

ANDRA LÄSER