Finnair flyger runt belarusiskt luftrum – EU-kritik mot Belarus väller in

Statsminister Sanna Marin säger att Belarus omedelbart måste släppa Roman Protasevitj och andra politiska fångar. Belarusiska flygbolag kommer att förbjudas från EU:s luftrum och flygplatser medan Finnair styr om sina flyg.

Finnair kommer inte att flyga över Belarus, uppger flygbolaget på tisdagen.
Alla flygbolag som verkar i Finland har meddelat att de kommer följa rekommendationen att inte använda belarusiskt luftrum.
– Vi kommer ändra rutten för våra flyg till Chania i Grekland och Gazipasa i Turkiet. Rutterna blir betydligt längre och även flygtiden kommer att förlängas. När man måste flyga längre rutter betyder det både högre bränsleanvändning och koldioxidutsläpp, säger Päivyt Tallqvist, kommunikationsdirektör på Finnair på tisdagen.
Nästa flyg som kommer använda ny rutt är Finnairs flyg till turistorten Alanyas flygplats Gazipasa i morgon onsdag. Den vanligaste alternativa rutten till östra Medelhavet går enligt HBL:s information 150 kilometer längre västerut genom Polen, i stället för genom Belarus.

Marin: Måste släppa Protasevitj

Internationella fördömanden och krav på utredningar duggar tätt sedan Belarus skickade upp stridsflygplan och tvingade ett passagerarflygplan från Ryanair att landa i Minsk i söndags eftermiddag.
Statsminister Sanna Marin under EU-ledarnas möte i Bryssel på måndagen.
”Vi anser att aktionerna i Belarus är mycket exceptionella och förkastliga. Belarus måste omedelbart släppa Roman Protasevitj, hans flickvän Sofia Sapega och andra politiska fångar. Vi måste stödja det civila samhället i Belarus och stärka tron på att demokrati i slutändan kommer att vinna, säger statsminister Sanna Marin (SDP) i ett pressmeddelande från statsrådet.
USA:s president Joe Biden säger att han välkomnar EU:s uppmaningar till sanktioner mot Belarus och att USA överväger vilka lämpliga medel som ska användas för att hålla de skyldiga ansvariga.
"En skamlig attack på politiska meningsskiljaktigheter och pressfriheten" säger han i en skriftlig kommentar.
Ombord fanns den regimkritiske exiljournalisten och aktivisten Roman Protasevitj, som tillsammans med sin flickvän greps direkt på flygplatsen.
På måndagskvällen meddelade Belarus inrikesministerium att Protasevitj hålls fortsatt frihetsberövad i Minsk. Journalisten framträdde också i en video som publicerades i flera kanaler i meddelandetjänsten Telegram, där han säger att han är vid god hälsa och att han erkänner att han medverkade till att organisera massprotester i Minsk i fjol.
Roman Protasevitj. Bilden är under en protest 2012.
Protasevitjs allierade avfärdar framträdandet som framtvingat av regimen.
"Så här ser Roman ut under fysisk och moralisk press. Jag kräver att Roman och alla politiska fångar friges omedelbart", säger belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja på Twitter.
– Det är inte hans ord, inte hans intonation. Han agerar väldigt reserverat och man kan se att han är nervös. Och det är inte hans cigaretter på bordet, han röker inte det märket. Så jag tror att det här är framtvingat, säger Protasevitjs pappa Dmitrij enligt nyhetsbyrån AFP.

"Statligt sponsrad kapning"

26-åriga Protasevitjs kanaler i sociala medier har varit en av de sista fria rösterna när det gäller nyheter om utvecklingen i landet sedan förra årets massiva tillslag mot oppositionen.
– Vi är inte bara oroliga för hans frihet, utan för hans liv, säger Svetlana Tichanovskaja till Sky News.
Omkring 120 civila passagerare hamnade i centrum för dramatiken och Ryanairs vd Michael O'Leary kallar händelsen för "statligt sponsrad kapning".
– Det verkar som om myndigheternas avsikt var att få bort en journalist och hans reskamrat. Vi tror att några KGB-agenter också gick av på flygplatsen, säger han till radiokanalen Irish Newstalk.
Fem personer som klev ombord på planet i Aten kom aldrig fram till Vilnius, enligt litauisk polis. Irlands utrikesminister Simon Coveney har tidigare sagt att man misstänker att flera personer som klev av i Minsk tillhörde säkerhetstjänsten.
Regimen i Minsk uppgav till en början att ett bombhot hade riktats mot planet, men ingen bomb hittades när flygplanet genomsöktes.
Den belarusiska regimen hävdar att terrorstämplade islamistiska Hamas hade utfärdat ett bombhot mot planet. Något som tillbakavisades av den palestinska rörelsen.
Om detta inte är en stridshandling så är det sannerligen en stridsliknande handling.

"Stridsliknande handling"

Den brittiske parlamentsledamoten Tom Tugendhat liknar händelsen med en stridsliknande handling.
Belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja<b> </b>kräver att Protasvitj och alla politiska fångar släpps genast.
– Det här var en flight mellan två Natomedlemmar och mellan två EU-medlemmar. Om det inte är en stridshandling så är det sannerligen en stridsliknande handling, säger Tugendhat, som är ordförande för utrikesutskottet, till BBC Radio.
Försvarsalliansen Nato kommer att diskutera händelsen under tisdagen.
Belarus luftfartsmyndighet har medgett att den utfärdade "rekommendationer" till besättningen på Ryanairplanet men hävdar att man inte fick planet att landa med tvång. Landets utrikesdepartement hävdar också att Belarus har lagen på sin sida och beskriver de anklagelser som förs fram som ogrundade.
EU diskuterade under sitt toppmöte på måndagen tuffare åtgärder mot Belarus och utrikeschef Josep Borrell kräver en internationell utredning av händelsen. Efter mötet kom ett gemensamt uttalande med tydliga order till EU:s ministerråd om att genomföra konkreta åtgärder.

Manar till skyndsam utredning

EU-ledarna kräver att den gripne belarusiska journalisten och bloggaren Roman Protasevitj och flickvännen Sofia Sapega släpps omedelbart och manar internationella flygorganisationen ICAO att "skyndsamt utreda den här unika och oacceptabla incidenten". Dessutom ska "riktade ekonomiska sanktioner" mot Belarus och enskilda belarusier tas fram.
Man ber alla EU-flygbolag att undvika flygningar genom belarusiskt luftrum, samtidigt som belarusiska flygbolag inte ska släppas in i EU, varken för att flyga eller landa.
Då hade bland annat SAS, Lufthansa, KLM och lettiska Air Baltic beslutat att tillfälligt stoppa flygningar genom landet.
Utredningar har också inletts i Polen, där planet var registrerat, och även i Litauen där åklagare bland annat ska titta på om det kan handla om "flygkapning i terrorsyfte".

Auktoritärt styre

Belarus styrs sedan 1994 av president Aleksandr Lukasjenko och hans auktoritära regering.
Parlamentet har ytterst begränsade befogenheter. I praktiken kontrollerar Lukasjenko och hans regering direkt eller indirekt hela maktapparaten. Presidenten har rätt att utfärda dekret, det vill säga ett slags lagar som inte måste godkännas av parlamentet.
På olika formella grunder underkänns regimkritiker som vill kandidera i president- eller parlamentsval. Endast kandidater som har godkänts av valmyndigheten får hålla valmöten.
Motståndet mot Lukasjenko har under långa tider varit svagt och splittrat och oppositionspartiernas möjlighet att verka är starkt beskuren. Många politiker har trakasserats av polisen, gripits, drivits i landsflykt eller helt enkelt försvunnit.
I samband med presidentvalet 2020 lyckades dock regimkritiker samla större och mer öppet stöd än på länge, även om oppositionen fortsatt verkar under mycket svåra förhållanden.
Alla presidentval sedan 1994 har dömts ut som odemokratiska.
Källa: Landguiden/UI

ANDRA LÄSER