Fiasko för folkomröstning om korruption – endast sju procent röstade

Söndagens folkomröstning om att utreda och åtala fem expresidenter för korruption blev ett fiasko. För att resultatet skulle bli bindande krävdes ett valdeltagande på 40 procent – men bara drygt 7 procent av de röstberättigade mexikanerna dök upp till valurnorna.

En man i Mexico City uppmanar mexikaner att rösta ja inför folkomröstningen den 1 augusti.
Som väntat sade merparten av de som faktiskt röstade ja till förslaget, enligt valmyndigheten INE:s första beräkningar.
– Det är dags att de här tjuvarna betalar, sade 52-åriga marknadsförsäljaren Rosario Gómez till nyhetsbyrån AFP.
Folkomröstningen initierades av den 67-årige sittande vänsterpresidenten Andrés Manuel López Obrador, som kallat den ett sätt att stärka det demokratiska deltagandet i landet. Kritiker har dock avfärdat det hela som ett populistiskt jippo. Dessutom höll bara omkring 57 000 vallokaler öppet under söndagen – att jämföra med 160 000 vid parlamentsvalen i juni.
De utpekade expresidenternas namn stod enligt ett beslut från Högsta domstolen inte på röstsedlarna, men López Obrador har tidigare pekat ut Carlos Salinas, Ernesto Zedillo, Vicente Fox, Felipe Calderón och Enrique Peña Nieto – som i tur och ordning styrde från 1988 till 2018 – som korrumperade.
I årets korruptionsindex från organisationen Transparency International kommer Mexiko nära den absoluta botten, på plats 124 av 179.
ANDRA LÄSER