Snart öppnas grupphobbyer utomhus för unga

Regeringen presenterade sin exitstrategi, där man först lättar på restriktionerna för barn och unga.

Undervisningsminister Jussi Saramo, inrikesminister Maria Ohisalo, statsminister Sanna Marin, forsknings- och kulturminister Annika Saarikko och justitieminister Anna-Maja Henriksson presenterade regeringens exitstrategi.
21.04.2021 13:34 UPPDATERAD 21.04.2021 15:38
Barnen var i fokus när regeringen på onsdagen presenterade sin färdiga exitstrategi som stakar ut vägen ur coronarestriktionerna. Över 2 000 medborgare och ett hundratal organisationer hade tagit chansen att kommentera utkastet till strategin.
–  I remissrundan ansågs återgången till skolan vara det absolut viktigaste när vi luckrar upp bestämmelserna, sade undervisningsminister Jussi Saramo (VF) vid regeringens presskonferens.
Enligt regeringen kommer inga fler landsomfattande skolstängningar äga rum.

Snart öppnas gruppverksamhet för unga

I april-maj öppnas grupphobbyer utomhus för unga födda 2002–2007. I början av juni blir det möjligt att ordna tävlingar och hobbyevenemang utomhus och sommarläger för unga.
I juni öppnas också sådan hobbyverksamhet inomhus där det inte uppstår närkontakter. I början av juli öppnas tävlingar och evenemang inomhus, och hobbyer som innebär närkontakt.
För vuxna öppnas gruppverksamhet utomhus i slutet av maj eller början av juni. Tävlingar och hobbyevenemang utomhus öppnas upp i juni-juli, medan gruppverksamhet inomhus blir möjligt tidigast i augusti.
En förutsättning för att planen ska kunna följas är att smittläget förbättras, betonade justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP).
– Nu gäller det att ta sig ur krisen steg för steg. Då kan vi se fram emot att fira midsommar med släkt och vänner, gå på sommarteater och fotbollsmatcher.
Planen är inte en absolut sanning utan en vägkarta som beror på hur vi lyckas hålla i restriktionerna tillsammans, konstaterade Henriksson.

Resandet öppnas sakta upp

När det gäller resandet ska restriktionerna först lättas upp vid gränsområdena till Sverige och Norge. Det här kan bli aktuellt i maj-juni. Därefter lättas restriktionerna upp för arbetsresor och familjerelaterat resande inom EU.
Även när det gäller resor till tredje länder kommer man att prioritera arbetsresande och resande av familjeskäl. Exakt hur och när det här sker beror bland annat på smittläget i olika länder samt på hur EU agerar.
Statsminister Sanna Marin (SDP) rekommenderade dock fortfarande att finländare under sommarsemestern reser bara i hemlandet.
Regeringen kommer att utvärdera coronaläget varannan vecka i Finland och utomlands. Strategin och tidtabellen anpassas efter det.

ANDRA LÄSER