Elever vittnar om trakasserier – lärare i Helsingforsgymnasium stängs av

Flera tidigare elever i gymnasiet Kallion lukio i Berghäll anklagar en av skolans lärare för närmanden och osakligt beteende som ska ha pågått i flera år. Läraren stängs av tillsvidare.

En manlig lärare i Kallion lukio stängs av till följd av allvarliga trakasserianklagelser, rapporterar bland annat Helsingin Sanomat och Yle. I intervjuer för FNB berättar flera före detta elever i gymnasiet Kallion lukio om hur en manlig lärare under många års tid betett sig osakligt och bland annat trakasserat elever under övningar och repetitioner. Det har enligt FNB:s uppgifter också handlat om långa kramar och textmeddelanden sent på kvällen.
– Det började bara kännas som att läraren var förtjust i mig. Han kramade mig intensivt i skolkorridorerna och kom alldeles för nära intill. Det kändes ångestfullt eller pinsamt, säger en de intervjuade till FNB.
Eleverna kritiserar dessutom lärarens undervisningsmetoder. I samband med teaterövningar repeterade man till exempel våldtäktsscener.
FNB intervjuade 18 tidigare elever och två lärare. Alla hade inte råkat ut för trakasserier, men sade sig ha upplevt en "underlig, sexuellt laddad stämning i lärarens närhet."
Läraren medger för FNB att han agerat "provokativt" under övningssituationer. Men han säger att det var för 15-20 år sedan då hans "yrkeskunskap inte var tillräcklig". Läraren bestrider att han skulle ha trakasserat elever under teaterrepetitionerna eller vid andra tidpunkter.
Till följd av vittnesmålen stänger gymnasiet av läraren medan saken utreds. Skolan anmäler fallet till polisen och till barnskyddsmyndigheterna.
Gymnasiet uppger också att man kommer att ordna ett informationstillfälle för eleverna på måndag morgon.
I ett meddelande riktat till elevernas föräldrar skriver Kallion lukio att man grundat en krisgrupp för att stödja eleverna.

ANDRA LÄSER