Före detta statsministern Juha Sipilä myntade det i dag bevingade uttrycket ”kaiken maailman dosentit”, all världens docenter, ett uttryck som förminskar universitetsforskningens relevans för praktiska frågor. Han tyckte att man måste göra något, i stället för att forska. Hans regering skar ner i statens finansiering för forskning, utveckling och innovation med 150 miljoner euro.
Nu visar utredningar att Finlands utbildningsnivå har sjunkit, toppforskare söker sig utomlands, industrin hittar inte experter och när man mäter ökningen på produktiviteten i arbete är Finland på 82:a plats i världen, där spelar vi i samma liga som Ghana. Allt detta hänger ihop med nivån på satsningarna i forskning och utveckling. Forskning bidrar till att öka vår förståelse av världen och de många komplexa system och fenomen som den består av. Genom forskning kan man testa hypoteser, utveckla nya teorier och få nya insikter i allt från hur den mänskliga hjärnan fungerar till hur man kan upprätthålla demokratin. Bra forskning för samhällen framåt på ett hållbart sätt.
Utgifterna för forskning och utveckling i Finland är nu cirka 2,8 procent av bruttonationalprodukten. För att vi ska hållas konkurrenskraftiga, föreslår en parlamentarisk arbetsgrupp att den måste höjas till 4 procent inom sex år. Det är ett ambitiöst men viktigt mål, och innebär både att det måste finnas mer privat finansiering, och att vi måste tänka om också när det gäller forskarutbildning.
ANDRA LÄSER
Ubåtar
Fredrik Gustafson säljer Sveriges ”hemliga ubåtar”: Viktigt att ha ubåtar som kan ligga tyst och stilla
04.02.2023 18:34

Finland
Kommentar: FSI-chefen gjorde ålänningarna rasande när hon jämförde IFK Mariehamn med DDR – men hon hade en poäng
04.02.2023 19:41


Brott
Drumsö och Tölö sticker ut i dyster stöldstatistik – så här skyddar du bilens dyrbaraste del
04.02.2023 05:02

Ekonomi och näringsliv
Platt fall för finlandssvenskarna som tog sitt it-bolag till New York-börsen – ”Det är vad det är”
04.02.2023 05:02
