Åsa Salvesen blir ny ensemblechef för Dramaten – "Jag är hedrad över förtroendet"

Salvesen ser fram emot att få kombinera sina erfarenheter som skådespelare och ledare i hennes nya roll på Dramaten.

Åsa Salvesen
Sara Björklundsara.bjorklund@ksfmedia.fi
14.06.2022 15:54
I höst kommer Åsa Salvesen lämna sin roll som ansvarig producent för Svenska Yles kulturredaktion för att arbeta som ensemblechef för Dramaten. 
– Det känns fortfarande overkligt. Det är en utmanande post, men jag är hedrad över att jag fått förtroendet för rollen, säger Salvesen. 
Salvesen utbildade sig till skådespelare vid Teaterhögskolan under nittiotalet. Sedan dess har hon bland annat hunnit arbeta som ledare för teaterlinjen vid Västra Nylands folkhögskola och som chef för Wasa teater. Trots sina ledarroller har hon aldrig glömt bort skådespeleriet. 
– När jag såg arbetsuppgiften kände jag att den ringar in det som jag jobbat med tidigare. Jag startade som skådespelare och skådespeleriet har varit den centrala ingången i alla mina uppgifter. Posten som ensemblechef kombinerar förståelsen för vad både ledarskap och skådespeleriet är, säger Salvesen. 
Som ensemblechef kommer Salvesen att ha ett stort ansvar för skådespelarna på Dramaten. Över hundra skådespelare arbetar på teatern, varav kring fyrtio är fastanställda.
– Det finns en hel yrkesgrupp som jag är väldigt lyhörd för och som jag vill skapa de bästa förutsättningarna för. Jag vill gå in med öppenhet, se vilka behov det finns och bli en fungerande länk i helheten, säger Salvesen. 
Salvesen är tacksam över sin tid på Svenska Yle och kommer att ta med den journalistiska nyfikenheten till sin nya arbetsplats. 
– Mina kollegor på Yle utforskar samhället och hur konsten förhåller sig till det varje dag. Det är viktigt att betrakta världen vi lever i just nu och hur den kommer att se ut i framtiden. Det är något som man också måste göra inom scenkonsten, säger Salvesen. 

ANDRA LÄSER