Finlands lucia Sara Ray: ”Fammo är nog mer nervös än jag”

Pirrigt är känslan inför kröningsdagen. – Men tänk vilken fin uppgift jag har, att få sprida glädje till alla människor. Det kan bara bli bra, säger Finlands lucia Sara Ray.

Finlands lucia Sara Ray dagen före kröningen.
– Det känns lite pirrigt nu! Jag är förväntansfull och glad, säger Finlands lucia Sara Ray, då vi träffas dagen före kröningen.
Luciaklänningen har hämtats från sömmerskan och hänger nystruken i hennes tillfälliga hem i Tölö i Helsingfors där SPT får kika in. I onsdags fick Ray prova den för första gången.
– Wow, tänkte jag. Det kändes mäktigt.
Klänningen hon bär på luciadagen är specialsydd för henne, de vi sett på bild har sytts för tidigare lucior.
– Den är verkligen fin med puffärmar och en stor kjol. Jag fick nästan en känsla av att jag ska gifta mig i morgon.
Luciaklänningen har hämtats från sömmerskan och hänger nystruken i Sara Rays tillfälliga hem i Tölö.
Stövlarna fördes ännu i sista minuten till skomakaren för att fixa klackarna. De skor hon bär inomhus har en något högre klack än stövlarna.
– Jag hoppas att stövlarna är bra och stabila, och att klänningen inte blir för lång. Jag vill helst inte snubbla.

"Luciakronan känns tung"

Under torsdagen hade Ray övat en sista gång med kören i Helsingfors domkyrka och kände sig mer än redo inför den stora dagen. Mest ser hon framemot kröningen. Fjolårets lucia Elin Qvist har tipsat henne om att det är då äventyret börjar på riktigt.
Efter kröningen är det äntligen dags att skrida ner för domkyrkans trappor med den tindrande luciakronan i lingonris på hjässan. Trots att hon bara provat den en gång förut med tända ljus är Ray inte nervös.
– Jag slogs av hur tung den kändes. Jag har inget annat val än att fortsätta även om det börjar droppa stearin på näsan.

"Fammo mer nervös än jag"

Men lite svårt var det att somna på onsdagskvällen, erkänner Ray. Den som ändå är mer nervös är farmor, Valdine Ray, känd från TV-nytts intervju där Sara ringde för att berätta de goda nyheterna att hon valts till årets lucia.
– Fammo oroar sig för att jag ska bli förkyld och har till och med haft lite svårt att sova. Men hon är självklart jätteglad.
Ray kommer från Esse i Österbotten. Farmor, mamma, pappa och lillasyster Hanna är på väg till Helsingfors för att se fredagens luciatåg.
– Vi har kossor hemma så de kan inte vara borta alltför länge. Men de har en avbytare som sköter om korna för en natt.
Kvällen innan den stora dagen planerade Sara att slappna av genom att gå ut och springa en stund och stretcha bort spänningen.
– Jag behöver träna för att rensa huvudet. Jag slappnar bäst av genom att vara för mig själv. På kvällen ska jag öva lite sång.
Efter själva kröningsdagen följer besök på barnsjukhus, ålderdomshem och andra tillställningar.
– Jag kommer att samla på mig många år av livserfarenheter på en väldigt kort tid.
Sara Ray glädjer sig speciellt mycket åt att få vara ett ansikte för Folkhälsans insamling.
– Tänk vilken fin uppgift jag har, att få sprida glädje till alla olika sorters människor. Jag otroligt tacksam för det. Det kan bara bli bra, säger hon med ett strålande leende.
ANDRA LÄSER