Ledande brandinspektören om brandorsaken i Borgå: "Inget pekar på något utöver det normala"

Eldsvådan som totalförstörde den historiska byggnaden i Gamla stan i Borgå fick antagligen sin början i skorstenen eller luftkanalen. Hittills pekar utredningen på att här inte spökar något utöver det normala, säger ledande brandinspektören. Däremot har restaurangen fått anmärkningar på att de bland annat inte skött hygienen.

Så här såg det ut i Borgå på torsdagseftermiddagen.
Max Nybergmax.nyberg@ostnyland.fi
11.08.2022 14:31 UPPDATERAD 11.08.2022 14:40
Ledande brandinspektör Timo Kouki vid Räddningsverket i Östra Nyland svarar i telefonen på torsdagseftermiddagen, efter att ha tagit sig till brandplatsen lite efter 22 föregående kväll.
Kouki har en lång arbetsnatt bakom sig, även om han fick ett par timmars sömn inklämt mellan varven.
Han har fått en preliminär bild av orsakerna till eldsvådan som sannolikt totalförstörde den historiska byggnaden, tillsammans med en restaurang och ett kafé.
– Vår uppfattning är fortfarande att eldsvådan är kopplad till skorstenen eller luftkanalen (hormi på finska), säger Kouki.

Brister i hygienen

Huruvida restaurangens problem med bland annat hygienen (utöver vilorum och städattiraljer), som Miljöhälsovården vid Borgå stad har påtalat, har något med saken att göra kan Kouki inte säga, inte förrän utredningen är gjord.
Dokument från Miljöhälsovården pekar på hygienproblem som är så allvarliga att de föranleder tvångsmedel om bristerna inte korrigeras förrän mitten av augusti. Bland annat talar rapporten om smuts i köket, däribland i taket och på många ytor. Den nämner oavsett inget om fläkten ovanför spisen och exempelvis fettansamlingar där.
Kouki nämner att det är polisen som i första hand ansvarar för detaljerna från och med nu. Själv ska han bekanta sig med den dokumentering som finns, däribland den senaste brandsäkerhetsinspektionen som gjordes.
I nuläget är det oklart när det skedde – Kouki nämner att fastigheter av det här slaget, lite beroende på omständigheterna, inspekteras med mellan 2 och 10 års mellanrum och att vad som helst kan ha hänt sedan den senaste inspektionen.
Polisen fortsätter utreda brandorsaken.
Det han däremot nämner är att inget i nuläget tyder på att det skulle finnas något konstigt eller utöver det normala kring branden. Tvärtom: det framstår som om det finns en alldeles naturlig förklaring.
– Det krävs ännu tekniska utredningar med en lång rad detaljer, vilket polisen håller i. Men i nuläget, och att det är nuläget understryker jag tillsammans med att situationen kan komma att ändras, är min uppfattning att det finns en helt naturlig förklaring och inget utöver det normala. Det vi stött på hittills är helt normala saker i en eldsvåda av det här slaget. Inget tyder på något grovt fel. Utgångspunkten är att brandorsaken kommer att klarna, säger Kouki.
På torsdagseftermiddagen meddelade Östra Nylands polisinrättning i ett pressmeddelande att man fortsätter utredningen av brandorsaken. Därifrån kommer budet att utredningen är oavslutad och att man därför inte informerar ytterligare om saken.

ANDRA LÄSER