Klockan klämtar för Diego Simeone

Diego Simeone förde Atlético Madrid till den europeiska fotbollstoppen och åtnjuter evig legendarstatus bland Madridklubbens anhängare. Men trots framgångarna verkar hans långa sejour i klubben ta slut. Orsaken uppges vara en förtroendekris mellan vd Miguel Angel Gil Marin och Simeone.

Diego Simeones tid i Atletico kan snart vara förbi.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
23.01.2023 21:29
Segern mot Valladolid i helgen kom lämpligt. 3–0 efter en tämligen solid insats kanske kan sprida ett visst lugn inom en klubb och trupp som inte verkat särskilt harmonisk under första halvan av säsongen.
Simeone tog över klubben 2011 och har gjort ett fantastiskt jobb. Åtta titlar, bland annat två spanska ligatitlar och två finalplatser i Champions League talar sitt tydliga språk. Med Simeone var Atletico i många år en fruktad maktfaktor i europeisk fotboll.
Simeones syn på fotboll har passat tämligen väl ihop med fansens värderingar i arbetarklassens lag Atletico. Inställning, attityd och hårt jobb formade Atletico till en homogen gemenskap som blev rena mardrömmen för motståndarna.
Stilpoäng har klubben sällan samlat på sig. Det har varit spel på den yttersta av gränser. Grinigt och tufft. I Simeones värld är allt underställt resultaten. Samma devis förde honom framåt som spelare i tiderna. Stilpoängen räknades inte, bara att fråga David Beckham om man vill ha bekräftelse på det.
Men denna säsong har mycket gått fel. Insatsen i gruppspelet i Champions League var hemsk. Laget slutade sist i en grupp med Bayer Leverkusen, Club Brugge och Porto. I La Liga tappade laget tidigt kontakten med giganterna Barcelona och Real Madrid och i kulisserna har det uppenbarligen pyrt rejält.
Ekonomin är inte heller den bästa i klubben och kvalitetsmässigt håller inte truppen riktigt samma klass som under de bästa åren med Simeone vid rodret.
I spanska medier cirkulerar nu uppgifter om att Miguel Angel Gil Marin skulle ha träffat den före detta spanska landslagstränaren Luis Enrique, en tränare Gil Marin gärna skulle se i Atletico.
Ordföranden Enrique Cerezo lade lite extra press på Simeones breda axlar i november då Atleticos trupp i hans tycke är den bästa någonsin men att resultaten inte är de väntade.
Simeone är en oerhört bestämd, intensiv och krävande coach. Kollektivet går före allt och alla och mot den bakgrunden var det ingen jätteskräll att 126-miljonereurosmannen Joao Felix till slut kom på kant med argentinaren. Joao Felix är en artist som går på känsla och intuition. Simeone vill hellre att spelarna följer den taktik han ritat upp.
Felix fick nog av Simeones frysbox och försvann på lån till Chelsea. Den 23-årige portugisen är alltjämt en stor och viktig pusselbit i Madridklubben. 126 miljoner euro är orsak nog att försöka få honom att passa in. Också det kunde tala för att Simeone är på väg bort. En tränare med lite annan inställning kunde få Joao Felix att slå ut i full blom.
Dessutom är Simeones skyhöga lön på tre miljoner euro i månaden gärna något klubben slipper betala.
Att han skulle få sparken är ändå väldigt osannolikt. Styrelsen vill knappast dra på sig supportrarnas vrede. ”Cholos” status bland supportrarna är närmast religiös. Men kanske att parterna går skilda vägar i sommar efter en ömsesidig överenskommelse.

ANDRA LÄSER