Hundratals skadade i nya skalven i Turkiet och Syrien

En ny kraftig jordbävning, med magnituden 6,4, har inträffat i södra Turkiet vid gränsen mot Syrien. Tre personer har dödats och över 680 skadats, enligt Turkiets inrikesminister Süleyman Soylu.

Så här såg det ut i Antakya i södra Turkiet måndag den 20 februari.
Adam Stefánsson Högnäsadam.hognas@ksfmedia.fi
20.02.2023 19:48 UPPDATERAD 21.02.2023 10:19
Jordbävningen gick på tio kilometers djup i regionen Hatay vid gränsen mot Syrien strax efter klockan 20 lokal tid, 19 finsk tid.
Skalvet har drabbat staden Defne och ska ha känts i Syrien, Jordanien, Israel och Egypten.
Magnituden har uppmätts till 6,4, vilket följdes av ytterligare ett skalv på 5,8, enligt den turkiska katastrofmyndigheten Afad.
Fler än 680 personer har skadats i Turkiet och Syrien efter de nya skalven på måndagskvällen, enligt BBC, och minst tre har omkommit.
En AFP-journalist på plats uppger att vissa byggnader skadats och att människor ropar på hjälp.
Lokala medier i Idlib och Aleppo i norra Syrien rapporterar att vissa byggnader har kollapsat och att det är avbrott i internet- och elförsörjningen.
Skalvet ägde rum i turkiska Hatay där räddningsarbetet fortfarande pågår efter jordbävningskatastrofen som inträffade under natten mot måndagen den 6 februari.
Det nya kraftiga skalvet inträffar två veckor efter jordbävningskatastrofen i ungefär samma del av Turkiet och Syrien. Bilden visar förödelsen efter det första skalvet i Hatay. Arkivbild.

Människor instängda

Lokala medier i Idlib och Aleppo i norra Syrien rapporterar att vissa byggnader har kollapsat och att det är avbrott i internet- och elförsörjningen. Sex personer har skadats av fallande bråte, enligt Syriens statskontrollerade nyhetsbyrå Sana.
Myndigheterna i Hatay uppger samtidigt att ett antal byggnader rasat ihop med människor kvar instängda. Det tros vara människor som återvänt till sina redan skadade hem efter den förra jordbävningen.
Från den turkiska staden Adana kommer rapporter om att människor lämnar husen för att packa ihop sig i sina bilar.
Afad varnar för att havsvattennivån kan stiga med en halvmeter och uppmanar invånarna i Hatay, som ligger vid Medelhavet, att hålla sig borta från kusten.
Det kraftiga skalvet tidigare i februari hade en magnitud på 7,7–7,8. Flera av efterskalven uppmätte en magnitud på runt 6. Totalt har över 6 000 efterskalv registrerats, enligt Afad.
Över 44 000 människor har hittills konstaterats döda i Turkiet och Syrien efter katastrofen, enligt den officiella räkningen. Det verkliga dödstalet befaras ligga avsevärt högre.

ANDRA LÄSER