Jannike efter ätstörningarna: "Man behöver inte vara smal och snygg"

Erfarenheterna från Idol var chockartade och oväntade. Men det gav också material till Jannikes debutalbum.

Ge järnet nu. I musikbranschen finns inget sedan, säger artisten Jannike.
06.04.2017 16:41 UPPDATERAD 11.04.2017 12:37
Det känns som en bröllopsdag men det handlar om skivsläpp.
– Den första skivan kommer aldrig igen, hur många album det än skulle bli, säger artisten Jannike som i dag presenterar sitt debutalbum – The Girl in the Picture.
Hit har Jannike alltid velat nå men vägen har varit krokig. Framför allt blev det ett avbrott efter att Jannike tävlat i Idol 2008.
– Det var helt galet. Idol var åtminstone då ett styrt program vad gäller editering. Man såg från början vilka som var utsedda till favoriter som skulle gå långt.
– Min uppgift var att vara den blonda finlandssvenska artisten som dessutom presenterades som lat. Kameran visade hur jag sminkade mig medan de andra städade och det förklarades aldrig att scenerna hade spelats in på olika dagar.
Än värre blev det av att Jannike under hela inspelningsperioden hade en gnagande känsla av att det inte var rätt att hon var en av tolv deltagare.
– Jag upplevde att jag inte gjorde så bra ifrån mig. Så när tävlingen var slut drog jag mig undan och gömde mig i flera år.

Vilken var den viktigaste erfarenheten?

– Att det för en artist inte finns något sedan. Man måste ge järnet när man får chansen.
Musikbranschens fixering vid det yttre, i synnerhet vad gäller kvinnliga artister, är ingen hemlighet. Jannike har offentligt berättat om sina ätstörningar och på senaste singeln In your head sjunger hon om trycket på ett vackert utseende.
– Kvinnor som syns i offentligheten förutsätts alltid vara smala och snygga. Men det finns inget idealutseende och ingen har rätt att kritisera hur andra ser ut.
– Man ska strunta i de utseendekrav som ställs på en. Nu tycker jag att läget inom musikbranschen börjar bli lite bättre.
Jannike och hennes manager Niklas Rosström har ett eget skivbolag och kan därmed själva bestämma allt, också hur Jannike ska se ut i marknadsföringen. Dessutom har hon kontrakt med tyska Hartmann Blue-Ink/Scoutink som ger ut debutalbumet i Tyskland och Asien i sommar.
– I Tyskland konsumerar man musik på ett gammalmodigt sätt, genom att köpa cd:n och till och med singlar. Det gynnar mig.

Jannike Sandström

Ålder: 33 år.
Familj: Sambo med managern Niklas Rosström. Mamma, pappa och två systrar.
Karriär: Examen (musikmagister) från Sibelius-Akademin. Har arbetat som musiklärare och i flera år varit den som övar in Luciakören. Deltog i den finska upplagan av American Idol 2008 och placerade sig på nionde plats. Spelade in singeln Bara Stunden 2012 och en julsång med Thomas Lundin 2013. Den första engelskspråkiga låten, I don’t believe in fairy tales kom 2014. Har efter det gjort flera singlar som släppts också internationellt.
Aktuell: Med debutalbumet The girl in the picture. Albumet publiceras på fredag och firas med konsert på G Livelab.
Låt jag aldrig tröttnar på: I’ll be over you med Toto.
Favoritartister: Eva Cassidy, Michael Bublé, Stevie Wonder och Michael Jackson.

ANDRA LÄSER