Drunkningsfallet i Borgå simhall till åtalsprövning – sex personer misstänks för brott

I november 2020 drunknade ett sjuårigt barn i Borgå simhall. Nu är polisens förundersökning klar, med två brottsrubriceringar och sex misstänkta personer. Sjuåringen drunknade när övervakarna var borta i åtta minuter.

Tragedin där ett sjuårigt barn drunknade ligger nu på åklagarens bord.
30.06.2021 15:30 UPPDATERAD 30.06.2021 16:39
Östra Nylands polisinrättning har färdigställt förundersökningen kring fallet där en sjuåring drunknade i Borgå simhall. Händelsen ägde rum i november förra året, och nu misstänker polisen fyra personer för dödsvållande och utsättande (heitteillepano på finska). Två chefer misstänks för dödsvållande.
I ett pressmeddelande på onsdagen uppger polisen att drunkningsfall av det här slaget är ovanliga i Finland, och att man i det här fallet har rett ut övervakarnas uppgifter och ansvar, och en del regler och instruktioner kring säkerhetsplanerna. Dessutom har man tittat på handledningen i simövervakarnas säkerhetsarbete.
"Utifrån övervakningskamerornas videomaterial, som vi fick i början av utredningen, är händelseförloppet klart. I utredningen strävade vi efter att få reda på varför det gick som det gick. Övervakningsvideorna visar att det fanns ett avbrott på åtta minuter i simövervakningen, då sjuåringen drunknade", säger förundersökningsledaren, kriminalkommissarie Tero Tyynelä i pressmeddelandet.
"Med utredningarna som grund skickar vi saken till åklagaren för åtalsprövning gällande fyra personer, med brottsrubriceringarna dödsvållande och utsättande. Dessa personer är två övervakare i idrottsklubben och två övervakare på simhallen. För en övervakares del har polisen tagit beslutet att det inte är fråga om brott, eftersom hen fungerade som simlärare i ett annat evenemang när händelsen inträffade, säger Tyynelä vidare.
Han tillägger att två chefer inom förvaltningen dessutom misstänks för dödsvållande, också något som nu ligger på åklagarens bord för åtalsprövning.
"Faktorer som kom fram under förundersökningen pekar på att cheferna inte försäkrat sig om att simövervakarna skulle ha varit fullt på det klara med deras arbetsbild och ansvar."
Åtalsprövning innebär att åklagaren, utgående ifrån polisen förundersökning, avgör om ärendet blir domstolsfall.

ANDRA LÄSER