Rapinoe höjer rösten för lika lön

Trots fyra VM-guld och fyra olympiska guld tjänar USA:s damfotbollsspelare mindre än herrarna.Nu har landslagsstjärnan Megan Rapinoe återigen höjt rösten för lika ersättning.

Megan Rapinoe efterlyser lika lön för USA:s landslag
I december nådde spelarna och USA:s fotbollsförbund en överenskommelse om lika bra villkor som herrarna när det exempelvis kommer till hotell och resor.
Men vad gäller ersättningen får fortfarande USA:s herrlandslag mer än damerna.
Megan Rapinoe frågades under onsdagen ut i utskottet för tillsyn och reform i USA:s representanthus om ämnet.
– Jag känner att vi gjort allt vi kan. Vi har fyllt arenor, satt tittarrekord, sålt slut på matchtröjor. Alla är populära måttstockar att bedöma oss utifrån, säger hon.
– Men trots det får vi mindre betalt än herrarna – för varje titel, av vilka det finns många, varje seger, varje kryss, varje gång vi spelar. Mindre.
2019 lämnade Megan Rapinoe och hennes lagkamrater in en stämningsansökan mot USA:s fotbollsförbund där de argumenterade för att spelarna blivit utsatta för könsdiskriminering när det gällde lönenivåerna och arbetsförhållandena.
Men i maj 2020 valde en domare att avslå den.
– Vi lägger ner precis lika mycket arbete, vi tränar lika hårt. Vi kämpar hårt för att hämta hem titlar till USA, att ordna guldmedaljer till USA, säger Rapinoe.
ANDRA LÄSER