HBL på plats: Sverige visar sammanhållning i sorgen – "Lever du?"

Först några enstaka rosor och ljus. Någon timme senare ett blomsterhav. Från att ha varit spökligt folktom fylldes Stockholms innerstad under lördagen av människor som ville hedra offren efter lastbilsattacken – och själva försöka förstå det inträffade. – I dag sörjer hela Sverige, men vi kommer att ta oss igenom det här tillsammans, säger statsminister Stefan Löfven när han besöker attentatsplatsen.

Tillsammans. Många lade i går ner blommor invid avspärrningarna kring Drottninggatan. – Målet med den här typen av attacker är att sprida skräck och hat i samhället och få oss att bli rädda. Men jag ser liksom ni andra, att under det här dygnet har Sverige också visat sig från sin allra bästa sida – att hjälpa varann, stötta varann, öppna upp sina hem för andra människor, säger statsminister Stefan Löfven.
Anna Svartström
08.04.2017 16:16 UPPDATERAD 09.04.2017 12:30
STOCKHOLM Blomma efter blomma – rosor, nejlikor, påskliljor – hängs på lördagen upp på byggarbetsplatsens staket invid Sergels torg.
Stängslet fungerar samtidigt som avspärrning mot Drottninggatan, där en person på fredagseftermiddagen körde en vansinnesfärd på 570 meter, dödade fyra personer och skadade femton.
Härifrån kan man se varuhuset Åhléns där lastbilen rammade väggen. Fordonet är nu bortfört men gatan som brukar sjuda av liv är ännu avstängd och ekande tom. Tekniker iklädda vita overaller rör sig innanför området. En lukt av bränt hänger kvar.
Men efter hand möter fler och fler människor upp utanför avspärrningarna. På eftermiddagen är det direkt trängsel – även om polisen har uppmanat folk att stanna hemma eftersom kollektivtrafiken ännu inte fungerar fullt ut och utredningsarbetet pågår.
Det blir som en spontan stilla manifestation. Folk tar sin stad i besittning igen.
Här körde lastbilen. Den del av Drottninggatan där gärningsmannen mejade ner människor var på lördagen avstängd och tekniska utredningar pågick. I de närmaste kvarteren var affärer och restauranger stängda. Längre bort började staden ändå ta steg tillbaka till det vanliga.
Peter Bellevik lägger ner en blomma och kan inte hålla tillbaka tårarna när han berättar. Om hur han gick på Drottninggatan bara minuterna kring attacken. Om kollegan som rusade in på kontoret, som hade sett ett skadat barn och en blodig förälder. Om hur kravallpolis slutligen eskorterade ut Bellevik så att han kunde cykla hem.
– Det är overkligt, även om man kunde misstänka att Sverige kan drabbas.
– Alla sms man fick med frågan "lever du?".
Bellevik säger att han tänker på familjerna till de drabbade och på de döda. Men han vidhåller samtidigt att terrorn inte ska få påverka livet.
Så även om han och hustrun Helene Bellevik säger att det känns lite obehagligt att röra sig i folksamlingen precis bredvid attentatsplatsen, tycker de att det är självklart att samlas här.
– Vi känner att vi måste komma hit. Vi måste göra något tillsammans, säger Helene Bellevik.
Tillbaka. Peter Bellevik arbetar invid attentatsplatsen och ville komma tillbaka dagen efter. – Det känns obegripligt men vi ska gå hit, det är så viktigt, säger Helene Bellevik att de tänkt.

"Galna var som helst"

Trots folkmängden är tystnaden påfallande. Det är som om folk rör sig försiktigt och mer hänsynsfullt än vanligt – i värdighet, eller kanske av chock.
Wilhelm von Sydow säger att han arbetar med att försöka förstå vad som har skett.
– Jag vill hedra offren och deras familjer och även få en verklighetsförankring.
Han är på plats tillsammans med Marice Ahlsén. De berättar att Ahlsén ibland varit rädd på just Drottninggatan eftersom de har talat om att den med sitt läge och sina folkmängder är en måltavla för den som vill det värsta.
– Jag har alltid sagt att vi inte kan leva i rädsla, säger von Sydow.
– Och nu har det hänt.
Samtidigt är han förvissad om att Stockholm måste gå vidare – och han menar att invånarna redan har gjort det.
Han talar om folk som öppnade sina hem för alla dem som inte kunde ta sig hem på fredagskvällen då kollektivtrafiken stod, och om hotell och restauranger som också erbjöd möjlighet till vila och mat.
– Det känns som att det lugnar och stöttar.
Den misstänkte gärningsmannen är enligt polisen från Uzbekistan, en 39-årig asylsökande enligt Dagens Nyheter –polisen uttalar sig ändå inte om huruvida mannen har uppehållstillstånd eller inte. Mannen är anhållen misstänkt för terrorbrott genom mord.

Finns det en risk för ökad polarisering i Sverige?

– Det som lever med fördomar känner sig kanske stärkta i sina åsikter men jag tror att merparten har ett sunt förhållningssätt, säger Wilhelm von Sydow.
– Det finns galna människor var som helst, säger Marice Ahlsén.
Hedra och förstå. Wilhelm von Sydow<b> </b>säger sig vara mer omskakad av dådet än han först trodde. Marice Ahlsén är den av dem som redan tidigare har kunnat känna sig rädd när hon rört sig här. Nu lugnar och stöttar solidaritetsyttringarna som Stockholm visar.

Öppet land

Flera politiker lägger under dagen ner blommor, bland andra statsminister Stefan Löfven. Mediebevakningen är omfattande, också ett stort antal utländska tillresta kamerateam är på plats.
– Det är en sådan ynklighet, sådan feghet att ta en lastbil och köra på fullständig oskyldiga människor och inte bry sig om någonting. Det är så fegt att det gör mig vred, men vrede måste också användas konstruktiv, säger Löfven.
– Vi måste stärka det demokratiska arbetet, stärka de demokratiska krafterna, stärka sammanhållningen i vårt land.
Han tackar sjukvårds- och räddningspersonal och berömmer polisinsatserna, på samma sätt som också kung Carl Gustaf gör senare på lördagen.
Sorg. Flaggor på halv stång utanför Riksdagshuset i Stockholm, inte långt från attentatsplatsen.
Och flera av dem vi möter säger samma sak. Per Frykebrant kunde följa med polisarbetet från sin arbetsplats strax invid, där han satt instängd i flera timmar. Så när han nu har återvänt dagen efter är han inte rädd, inte heller tanken att han brukar gå där gärningsmannen körde flera gånger per dag gör honom det.
– Nej, för en sak som jag är så extremt överraskad över var polisens insats. Allt gick så snabbt med avspärrning och evakuering. Jag känner att vi har ett starkt samhälle som är förberett på saker som det här.
Visst ställs frågor under lördagen. Som till exempel varför Drottninggatan – som 70 000 personer använder dagligen – inte har hårda trafikhinder som i alla fall kunde ha dämpat lastbilens fart.
Men över de så inflammerade politiska blockgränserna uppvisas ändå stark enighet och sammanhållning just nu. Samtidigt är det klart att frågan om hur terrorism ska motverkas och om polisens resurser kommer att stå högt på agendan den närmaste tiden.
– Det var tur att vi var hemma mamma, hörs ett litet barn säga invid ljusen och blommorna.
– Ja det var det, är svaret.
Många affärer och kaféer håller ännu stängt, men på kvällen öppnar biografer, teatrar och allt fler restauranger. Och Åhléns meddelar att varuhuset öppnar igen.
– Vi kommer inte att vika oss för terrorismen. Sverige kommer fortsätta vara ett öppet land, säger statsminister Löfven.
Vakt. Kraftigt beväpnad polis rörde sig i Stockholm i går.
På plats. Statsminister Stefan Löfven besökte Sergels torg och sade att han tänker på de familjer som inte får hem sina anhöriga.
Ljus. Kondoleanserna blev som en spontan manifestation. – Jag känner sorg. Att någon kan hata så mycket och göra så här, säger Inger Holmsen, en av dem som kom till platsen för attacken för att hedra ­offren och visa solidaritet.

ANDRA LÄSER