"Fläskmoses" och andra figurer

Den fyrdelade dokumentärserien om serietecknare lyfter fram en skara passionerade och drivna konstnärer.

Matti Hagelberg är en nyckelfigur inom finskt serietecknande i egenskap av ledare för kurser i serieteckning.
Malin Slottemalin.slotte@hbl.fi
19.06.2018 15:50 UPPDATERAD 20.06.2018 22:00

Ett liv med tecknade serier sänds i Yle Teema tisdagar kl. 20.00, repris onsdagar kl. 13.10 och torsdagar kl. 14.15.

Sommaren är en tid för läsning, varför inte också av tecknade serier, och kanske är det tanken bakom att Sarjakuvaelämää sänds just nu, då det annars är lågsäsong i rutan. Tecknade serier är en genre var status höjts de senaste decennierna, och den finska tecknade serien har ett tämligen gott internationellt rykte. Den fyrdelade dokumentärserien presenterar några av de största namnen inom finskt serietecknande just nu.
En nyckelfigur är den oerhört produktive Matti Hagelberg som hör till den finska seriens främsta sedan början av nittiotalet och redan i början av sin karriär bland annat kom ut på franska. Hans serie Läskimooses föddes 2011 och är nu uppe i över tusen sidor. Hans historiska serie om hedendomen i Finland kan läsas i finska kyrkans tidning Kirkko ja kaupunki. Därtill lär han ut hantverket som ledare för serietecknarkurser som många av dagens aktiva finska serietecknare gått på. En av dem är Suvi Ermilä som dokumentären följer fram till hennes debut som publicerad tecknare.
En annan som rönt internationell framgång är Tommi Musturi vars serier kommit ut i tjugo länder. Till toppnamnen hör också Marko Turunen vars våldsamma ADHD-sheikki beskrivs som en blandning av erotisk manga och superhjältefantasy. Mörka och kulturförklarade är även Leo Kuikkas serier – han har en intressant bakgrund som dödgrävare och mötet med hans eftertänksamma person är en höjdpunkt i kvällens avsnitt. Även Ville Pirinen inspireras av groteska historier han hört.
Så har vi serieromanerna, som Hanneriina Moisseinens Kannas där krigets Karelen 1944 skildras ur kvinnornas, barnens, djurens och särlingarnas perspektiv, och Emmi Valve som i sin serieroman Armo behandlar sin psykiska sjukdom. Tiitu Takalo som drabbats av en hjärnblödning tecknar en dagboksserie.
Dokumentärserien ger en inblick i en genre som kanske inte betraktas som så bred och allmänt känd, men den visar på en mångfald, och att de som jobbar med detta är passionerade och drivna konstnärer. Den värvar säkert fler läsare av finska tecknade serier.
Programmet är textat till svenska.

ANDRA LÄSER