"Green book" vann Oscar för bästa film, Lady Gaga fick pris för bästa låt – Här är årets Oscarsvinnare

Filmen "Green book" vann en Oscar för bästa film. Största snackisarna blev Olivia Colman och Lady Gaga.

Lady Gaga med Oscarsstatyetten för bästa originalsång, låten Shallow i filmen A star is born.
We will rock you, We are the champions. Queens gamla rocklåtar var inte bara publikfriande, när Queen förstärkta med Adam Lambert satte i gång årets Oscarsgala kunde stjärnorna antagligen även känna igen sig när de klappade i takt och sjöng med i texterna.
Kanske var det musik från Black Panther som skulle ha inlett galan, det var den som prisades som årets bästa av Oscarsakademin. Svenske Ludwig Göransson fick därmed sin första Oscar.
Från scen på Dolby Theatre i Los Angeles tackade han filmens regissör Ryan Coogler, som han samarbetat med i många år. Även mamma, pappa och syster i Sverige fick hälsningar.
– Att arbeta med dig har varit en stor ära. För tolv år sedan satt vi i ett korridorrum och gjorde vår första låt, nu är vi här tolv år senare och firar ett av de viktigaste filmögonblicken någonsin, sade Göransson med adress Coogler.
Priset var ett av tre Black Panther fick under galan.

Lady Gaga bar jättejuvel

Största snackisar blev dock Olivia Colman, Lady Gaga och det verk som till slut vann för bästa film. Green book var visserligen med i förhandssnacket, men när Roma fick pris efter pris trodde de flesta att Alfonso Cuaróns film även skulle få det finaste priset. Men det omdiskuterade dramat om en vit rasist som på 1960-talet blir chaufför åt en svart musiker tog hem det.
Tidigare under kvällen tilldelades filmen även pris för bästa manus och bästa manliga biroll, för Mahershala Ali. För Ali var det den andra Oscarsstatyetten på tre år, efter priset för Moonlight 2017.
Som överraskning räknat var Green books pris inget mot när storfavoriten Glenn Close fick se statyetten för bästa skådespelerska gå till Olivia Colman för The favourite. Colman såg närmast ut att svimma på scen när hon skulle tacka för priset. Men hon hann tacka såväl familj som Close i sitt tal.
– Du har så länge varit min idol. Det var inte så här jag ville att det skulle bli, jag älskar dig så mycket, sade Colman i ett tal som var ett av de mest känslomässiga under kvällen.
Glenn Close har därmed fortsatt ingen Oscar, trots sju nomineringar.
Även Lady Gaga, som kom till galan med en av världens största diamanter runt halsen, vann, för låten Shallow, och skapade rubriker. Hennes klänning från Alexander McQueen överskuggades av en gigantisk diamant på 128,54 carat. Enligt flera nyhetsbyråer var det första gången någon bar juvelen sedan Audrey Hepburn lanserade filmen Frukost på Tiffany's 1961.
Olivia Colman tar emot priset för bästa kvinnliga huvudroll i filmen The favourite.

Gala utan värd

Galan har i år inte någon värd. I stället fick trion Tina Fey, Amy Poehler och Maya Rudolph inleda presentationerna av de nominerade – antagligen inte en slump då komediennerna flera gånger hyllats för motsvarande insatser på Golden Globe-galan. De tre skämtade om Netflix, Bradley Cooper, och president Donald Trump.
Första Trump-skämtet kom bara någon minut in i galan.
– En snabb uppdatering för alla som är förvirrade: vi har ingen värd, det finns ingen kategori för mest populära film och Mexiko ska inte betala för muren, sade Maya Rudolph.
Galan fortsatte med några få pikar mot presidenten, bland annat från Javier Bardem, men i övrigt var det en relativt slätstruken gala. Förutom en värd hade producenterna bland annat skurit bort de ofta förekommande klippen från äldre filmer som hyllar Hollywood. Förutom presentationerna av vinnarna var det musiken som fick ta plats, när alla nominerade låtar spelades.

Inget pris för "Gräns"

Tidigt under galan hade svensken Göran Lundström chans att vinna en Oscar för bästa makeup för svenska filmen Gräns med Eero Milonoff i en av rollerna. Men priset gick till förhandsfavoriten "Vice".
Vann gjorde däremot Alfonso Cuarón. Regissören till förhandsfavoriten Roma fick tidigt under galan själv tre priser, för bästa regi, foto och bästa icke engelskspråkiga film. Priset för bästa film snuvades han dock på av gänget bakom Green book:
Regina King fick kvällens första Oscar för bästa kvinnliga biroll för filmen If Beale Street could talk.

Årets Oscarsvinnare

Bästa film: "Green book".
Bästa regi: Alfonso Cuarón: "Roma".
Bästa kvinnliga huvudroll: Olivia Colman: "The favourite".
Bästa manliga huvudroll: Rami Malek: "Bohemian rhapsody".
Bästa kvinnliga biroll: Regina King, "If Beale Street could talk".
Bästa manliga biroll: Mahershala Ali, "Green book".
Bästa originalmusik: Ludwig Göransson: "Black Panther".
Bästa originalsång: "Shallow” från “A star is born” av Lady Gaga, Mark Ronson, Anthony Rossomando, Andrew Wyatt och Benjamin Rice.
Bästa originalmanus: "Green book”, Nick Vallelonga, Brian Currie, Peter Farrelly.
Bästa manus efter förlaga: "BlacKKKlansman", Charlie Wachtel, David Rabinowitz, Kevin Willmott, Spike Lee.
Bästa foto: "Roma", Alfonso Cuarón.
Bästa klippning: "Bohemian rhapsody”, John Ottman.
Bästa makeup: "Vice", Greg Cannom, Kate Biscoe, Patricia DeHaney.
Bästa kostym: "Black Panther”, Ruth E Carter.
Bästa scenografi: "Black Panther”, Hannah Beachler.
Bästa specialeffekter: ”First man”, Paul Lambert, Ian Hunter, Tristan Myles och JD Schwalm.
Bästa ljud: ”Bohemian rhapsody”, John Warhurst, Nina Hartstone.
Bästa ljudeffekter: ”Bohemian rhapsody", Paul Massey, Tim Cavagin och John Casali.
Bästa icke engelskspråkiga film: ”Roma" (Mexiko).
Bästa animerade långfilm: "Spider-Man: Into the spiderverse".
Bästa animerade kortfilm: "Bao", Domee Shi, Becky Neiman.
Bästa långa dokumentär: ”Free solo”, Elizabeth Chai Vasarhelyi, Jimmy Chin, Evan Hayes, Shannon Dill.
Bästa korta dokumentär: ”Period – End of sentence”, Rayka Zehtabchi, Melissa Berton.
Bästa kortfilm: ”Skin”, Guy Nattiv, Jaime Ray Newman.
Hedersoscar: Marvin Levy, Lalo Schiffrin, Cicely Tyson.
Irving G Thalberg Award: Kathleen Kennedy och Frank Marshall.
ANDRA LÄSER