Flicklejonen skrev öppet brev till IIHF: "Ni har ett ansvar att utveckla damidrotten"

Det finländska U18-laget som fick se sitt ishockey-VM inställt med bara två veckors varsel nöjer sig inte med internationella ishockeyförbundet IIHF:s beslut utan uttrycker sin besvikelse i ett öppet brev till IIHF.

Strax före jul meddelade Internationella ishockeyförbundet att ishockey-VM för de äldsta flickjuniorerna ställs in.
Internationella ishockeyförbundet IIHF meddelade inför jul att ishockey-VM för de äldsta flickjuniorerna ställs in för andra året i följd.
I sitt beslut hänvisade IIHF till pandemiläget och att VM för flickor inte kan arrangeras på ett säkert sätt.
Beslutet har väckt en del kritik. På tisdagen publicerade det finländska U18-landslaget ett öppet brev riktat till IIHF där laget uttrycker sin besvikelse och sin bestörtning över att deras VM-turnering ställdes in.
"Flickornas U18-VM är en chans för påverka den egna framtiden som idrottare. VM är en viktig mellanetapp på vägen mot framgång och livet som elitidrottare eftersom de fungerar som dörröppnare till internationella serier. VM möjliggör också att spelare "hittas" och den vägen kan vi få chansen att spela i universitetsserier eller få samarbetspartners", skriver flicklejonen i sitt brev.
Beskedet om att VM ställs in kom den 23 december. VM skulle enligt planen spelas i Sverige 8–15 januari. Någon reservplan för U18-VM fanns inte. Det betyder att IIHF inte flyttade fram mästerskapet till en senare tidpunkt utan i stället ställde in det.
"Situationen är inte ny på något sätt och en kunde tro att det fanns en reservplan. Varför fanns ingen reservplan? Situationen i världen borde inte komma som en överraskning, inte ens trots att den redan hann bli bättre innan omikronvarianten", skriver det finländska laget.
"Varför väljer IIHF att än en gång ta den enklaste lösningen? Det är dags för de nationella förbunden att dam- och flickhockeyn behandlas bättre ... Vi kräver att IIHF tillsammans med de nationella förbunden flyttar VM till en annan tidpunkt".
Laget avslutar sitt brev med en hälsning till IIHF:
"Ni på IIHF har ett ansvar att föregå med exempel och utveckla damidrotten".
Brevet publiceras några dagar efter att det svenska laget publicerat en motsvarande skrivelse riktad till det internationella förbundet.
"Smittar vi mer än killarna?" frågade sig det svenska VM-laget som skulle ha fått spela VM på hemmaplan om inte IIHF ansett det vara för riskfyllt.
"Killarna har även varit i en bubbla i 10 dagar för att till allra högsta grad undvika covid, vilket är förståeligt. Men vad hindrar oss från att genomgå detsamma?" undrade det svenska laget i sitt öppna brev till IIHF.

ANDRA LÄSER