Fem skadade ögonen under nyåret i södra Finland

Både personer som hanterade fyrverkeripjäser och åskådare fick ögonskador under nyårsfirandet i södra Finland.

Fem personer har behövt läkarhjälp vid Helsingfors universitets ögonklinik för skador de fått i ögonen under nyårsfirandet. Det betyder att nyårsnatten var ungefär lika lugn på ögonkliniken som de två föregående årsskiftena, skriver sjukhuset i ett pressmeddelande.
Fram till nyårsdagen klockan 12 hade tre patienter vårdats på ögonkliniken: två män i åldern 18–25 och en 70-årig man. Den ena av de yngre männen hade tänt på en fyrverkeripjäs i handen och fått den första smällen i ansiktet. Skadorna beskrivs som medelsvåra. Den andra yngre mannen fick ett oanvänt tomtebloss i ögat. Den äldre mannen stod på en idrottsplan när han fick delar av en fyrverkeripjäs i ansiktet. Olyckan ledde till inre blödningar i ögat.
Två övriga patienter skickades till universitetssjukhuset för uppföljande vård från andra sjukhus, men dessa personers skador uppges inte vara allvarliga.
Sedan skyddsglasögon 2010 blev obligatoriska för den som hanterar fyrverkeripjäser har ögonskadorna under nyåret minskat. Under de senaste tio åren har i medeltal fyra personer skadat ögonen i samband med nyårsfirandet.
Också åskådare rekommenderas bära skyddsglasögon. Ingen av dem som skadades i år gjorde det.
ANDRA LÄSER