IS: Majoritet av svenskarna villiga att försvara Finland mot ryskt angrepp

Vid ett ryskt anfall är 61 procent av svenskarna villiga att försvara Finland, visar en ny undersökning.

På den här bilden som togs den 6 november 2014 syns en soldat från den svenska försvarsmakten som tittar ut från en Patria XA-360 på flygbasen Hagshult, cirka 240 km nordost om Malmö, Sverige.
Hela 33 procent av svenskarna instämmer helt och 28 procent instämmer i viss mån i påståendet om att Sverige ska försvara Finland vid ett ryskt anfall. Undersökningen som är gjord av Taloustutkimus för Ilta-Sanomat.
Juha Rahkonen, forskningsdirektör vid Taloustutkimus, säger till IS att svenskarna inser att om de försvarar Finland, så försvarar de samtidigt sitt land.
Han hade ändå inte förväntat sig så höga siffror:
"Jag undrade först om det här kunde vara sant", säger Rahkonen till tidningen.
Också en gemensam Natoansökan för Sverige och Finland har starkt stöd bland svenskarna. 38 procent av de tillfrågade höll helt med och 26 procent höll i viss mån med påståendet om att Finland och Sverige ska gå med i försvarsalliansen samtidigt.
Om Finland väljer att inte väljer att gå med i Nato svalnar intresset något. 49 procent av de tillfrågade svenskarna var för att ansöka om medlemskap, oberoende av Finlands val.

Redo för ryska motåtgärder

Endast drygt en femtedel av de tillfrågade svenskarna tror att en finländsk och svensk Natoansökan inte skulle leda till ryska motåtgärder.
Hela 34 procent tror att Ryssland skulle kunna ta till militära åtgärder, medan 31 procent förutspår cyber- och informationsattacker vid en eventuell ansökan.
Undersökningen genomfördes i Sverige av Dynata, en underleverantör till Taloustutkimus. Enkäten besvarades av 1 003 svenskar mellan den 5 och 11 april 2022. Urvalet är representativt för svenskar i åldern 18 år och äldre. Felmarginalen är cirka 2,5 procentenheter.
ANDRA LÄSER