Valrossen är död – klarade inte resan till Högholmen

Den valross som besökt Fredrikshamn och Kotka under de senaste dagarna är död, meddelar Högholmens djurpark på Twitter.

Valrossen förflyttas till en djurtransport med destination Högholmen. Djuret dog på vägen.
Adam Stefánsson Högnäsadam.hognas@ksfmedia.fi
20.07.2022 06:47 UPPDATERAD 20.07.2022 14:27
De senaste dagarnas påfrestningar blev för mycket för det utsvultna djuret, skriver Högholmen. Den arktiska valrossen var långt hemifrån när den på fredagen övernattade på en strandkant i Fredrikshamn och välte en fiskebåt utanför Kotka på söndagen. 
Valrossens sista tillhåll blev en bakgård i Kotka, där den spenderade hela tisdagen och bland annat tog sig en omgång med husägarens torkställning. 
Valrossen kravlade 150 meter på torra land från en närliggande å för att ta sig till bakgården i Kotka. 
Räddningsverket tillkallades till platsen och tillsammans med polis och veterinärer diskuterades möjligheten att söva djuret och flytta det till Högholmens sjukhus för vilda djur. 
– Vi försöker just nu söva valrossen för att kunna undersöka dess tillstånd. Veterinärerna ska inspektera djuret och den lokala djurskyddsmyndigheten fattar sedan beslut om valrossens öde, sade Nina Trontti, chef för djurskötsel och djurskydd på Högholmens djurpark, på tisdagskvällen.
Här, på en strand i Fredrikshamn, sågs valrossen till för första gången i fredags.
Runt klockan 20 på tisdagskvällen sövdes djuret ned. Valrossen visade sig vara utsvulten och i mycket dåligt skick. Experter från Högholmens djurpark konstaterade att djuret inte skulle överleva ute i det fria och att det inte skulle hitta ut ur Östersjön. 
Strax före klockan ett natten till onsdagen meddelade djurparken på Twitter att transporten hade misslyckats och att valrossen var död. 
"Myndigheterna försökte på tisdagskvällen flytta en valross som hade landat i Kotka till Högholmens sjukhus för vilda djur. De senaste dagarnas prövningar och transporten blev för mycket för det försvagade djuret och det dog på vägen. Tack till alla som hjälpt till!" skrev djurparken på Twitter.
Nu följer en patologisk undersökning av valrossen för att fastställa dödsorsaken. I Yles morgonprogram på onsdagen sade Trontti att hon hoppas att alla inblandade ska kunna ta med sig lärdomar från de senaste dagarnas händelser så att man är bättre förberedd om något liknande skulle hända igen. 
"Jag hoppas att människor kan ha förståelse för att situationen var ny för oss alla. Utifrån den kunskap och kompetens vi hade försökte vi göra vårt bästa för att hjälpa djuret", sade hon till Yle.

ANDRA LÄSER