Tallink tredubblar vinsten – men utdelningen uteblir

Efter två svåra år gör Tallink ett klart plusresultat. Men passagerarna är fortfarande klart färre än före pandemin. 

Den nya Tallinkfärjan Mystar blev nästan ett år försenad, men i slutet av 2022 kunde hon sättas i trafik mellan Helsingfors och Tallinn. 
Fredrik Häggmanfredrik.haggman@hbl.fi
22.02.2023 11:16 UPPDATERAD 22.02.2023 11:25
Rederinäringen är på väg tillbaka efter de tunga coronaåren. Nästan dubbelt så många passagerare reste med Tallinks fartyg i fjol, visar rederiets färska årsrapport. Även frakten ökar. 
Det betyder att omsättningen ökar med över 60 procent. Rörelseresultatet landar också på plussidan efter att ha varit kraftigt på minus i fjol. 
Pandemins inverkan på trafiken var marginell under året, bortsett från de allra första månaderna. Krigsutbrottet i februari utgjorde däremot en ny osäkerhetsfaktor, enligt vd Paavo Nõgene. I och med energikrisen har till exempel bränslekostnaderna nästan fördubblats, skriver bolaget. 

Fortsätter hyra ut fartyg

Under året har Tallink hyrt fartygen Europa och Galaxy till Nederländerna, där de använts som boende för ukrainska flyktingar. Fartyget Isabelle har använts för samma ändamål i Estland. 
Det är redan klart att Europa sätts i trafik mellan Helsingfors och Tallinn i sommar. Rederiet planerar ändå att fortsätta hyra ut fartyg framöver, för att minska de ekonomiska riskerna under lågsäsong. 
Även om Tallinks passagerarantal ökar är det långt tillbaka till tiden före pandemin. 2019 reste nästan tio miljoner passagerare med Tallink, jämfört med 5,5 miljoner passagerare i fjol. 
Rederiet är inte heller redo för aktieutdelningar ännu, på grund av ”en komplicerad verksamhetsomgivning och med beaktande för koncernens långsiktiga intressen”. 
På den punkten skiljer sig Tallink från konkurrenten Viking Line. I samband med det åländska rederiets årsrapport förra veckan föreslog styrelsen en utdelning på 40 cent per aktie. 

Tallinks årsrapport 2022

Siffrorna gäller helåret 2022 och är i miljoner euro. 2021 i parentes. 
Omsättning: 771,4 (476,9)
Passagerarstatistik: 5,46 miljoner passagerare (2,96 miljoner)

ANDRA LÄSER