Turkiska källor till HBL: Natoprocessen fullbordad senast på tisdag

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har nu stadfäst lagen där Turkiet godkänner Finland som ny Natomedlem. Turkiska medier rapporterar att lagen har publicerats i den officiella tidningen och därmed trätt i kraft.

Lagen där Turkiet godkänner Finland som ny Natomedlem har publicerats i den turkiska officiella tidningen, uppger turkiska medier. Det betyder att lagen har trätt i kraft efter att Erdogan stadfäst den.
Maria Gestrin-Hagnermaria.gestrin-hagner@hbl.fi
01.04.2023 12:34 UPPDATERAD 01.04.2023 17:57
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har stadfäst lagen där Turkiet godkänner Finland som ny Natomedlem.
Nästa steg på målrakan mot Finlands inträde i Nato blir när det turkiska ratificeringsdokumentet deponeras hos det amerikanska utrikesministeriet i Washington. Då har alla 30 medlemsländer i försvarsalliansen gett grönt ljus för ett finskt Natointräde.
Genast efter att det turkiska anslutningsinstrumentet deponeras i Washington DC, får generalsekreteraren Jens Stoltenberg i Bryssel fullmakt att bjuda in Finland i alliansen. Slutligen skriver utrikesminister Pekka Haavisto under Finlands anslutningsinstrument. Dokumentet åker från Helsingfors över Atlanten för att också deponeras hos den amerikanska regeringen.
Turkiska mediekällor med kontakter till presidentregimen uppger för HBL att processen ska vara fullbordad inför eller senast på tisdag.
Också från finländskt håll finns en förhoppning att den allra sista pappersexercisen ska vara i mål senast på tisdagen då Natos utrikesministrar träffas i Bryssel. Om så sker deltar Finland i mötet som allierad, inte som observatör.
Också Jens Stoltenberg meddelade i fredags att det handlar om dagar, inte veckor, innan Finlands medlemskap är fullbordat.
– Finland kommer formellt att ansluta sig till vår allians under de kommande dagarna. Medlemskapet kommer att göra Finland tryggare och Nato starkare, sa Stoltenberg
Generalsekreteraren tillade att han ser fram emot att hissa Finlands flagga vid Natos högkvarter de närmaste dagarna. 

ANDRA LÄSER