Svenska Yle: Tjänsteman i Grankulla tog emot mutgåvor för över 10 000 euro

En anställd vid Grankulla stads byggnadskontor döms för att ha tagit emot mutgåvor. Den dömde mannen hävdar att han fick sakerna ”på köpet”.

Mannen jobbade vid Grankulla stad i 30 år och sade upp sig själv under brottsutredningen. Arkivbild.
Nathalie Koskinennathalie.koskinen@hbl.fi
20.02.2023 10:25
En anställd vid byggnadskontoret i Grankulla stad döms för mottagning av gåvor för över 10 000 euro, visar en granskning som Svenska Yle gjort.
Mannen tog emot sammanlagt sju telefoner, två tv-apparater, två datorer och ett högtalarsystem under fem år, 2013–2018. Gåvorna kom från företaget Global Group Finland och gavs i samband med köp av bland annat smörjmedel och rengöringsmedel. Gåvorna skickades till mannens hemadress och produkterna till staden.
Den dyraste gåvan togs emot 2018, vilket var en ny Iphone med ett värde på 1 500 euro.

Härva runtom i landet

Sammanlagt har 180 personer i hela landet misstänkts för tagande av muta i samma härva. 80 fall har enligt polisen gått vidare till åtalsprövning och flera av de dömda har jobbat vid kommuner.
Vittnen om Global Group Finlands aggressiva försäljningstaktik uppdagades i en tidigare granskning som Svenska Yle gjorde i februari 2022. Företaget hävdade att gåvorna kommer på köpet.
– Jag kan inte säga något om det. Försäljarna hävdade att det inte är brottsligt. Förstås trodde jag på dem. Den uppfattningen hade jag, svarar mannen i ett polisförhör i fråga om huruvida han tycker att han gjort något fel.

Byte av företag

Global Group Finland gick i konkurs 2019. Mutorna upptäcktes av revisorn som granskade bokföringen efter konkursen.
Företagets verksamhet togs sedan över av ett annat företag, Pro Teollisuustarvike. Grankulla stad köpte produkter för 5 800 euro från företaget under 2019 och den dömde mannen tog emot en pekplatta och smartklocka under samma år.
Åtalet gäller ändå bara de gåvor som togs emot mellan 2013–2018.
I januari 2023 erkände mannen brottet och fick därmed ett lindrigare straff.
Västra Nylands tingsrätt dömer mannen till 100 dagsböter på sammanlagt 4 800 euro. Han döms även till att betala skadestånd på 11 000 euro till Grankulla stad.

ANDRA LÄSER