Enligt Jussi Halla-aho klarar sig finlandssvenskarna med tolk

Sannfinländarnas ordförande tycker att språkförsöket, där den obligatoriska svenskan kan ersättas med ett annat språk, är urvattnat och misslyckat.

Sannfinländanas ordförande Jussi Halla-aho.
Jussi Halla-aho (Sannfinländarna) skriver i en kolumn på partiets sajt att den obligatoriska svenskan inte är det egentliga problemet, bara en följd av Finlands märkliga språkpolitik. Hans resonemang går ut på att det behövs kunskaper i svenska för att få en högskoleexamen eller en tjänst, vilket enligt honom är konstgjort. Om man slopar de kraven, finns det inte längre något behov av att kunna svenska i Finland, menar han.
Med andra ord är Halla-aho inne på samma linje som kulturminister Sampo Terho (Blå) som vill slopa den så kallade tjänstemannasvenskan som krävs för statliga tjänster. Men Sannfinländarnas ordförande är kritisk till hur Blå framtid skött frågan.
Enligt Halla-aho är språkförsöket, där 452 elever i fem kommuner får ersätta den obligatoriska svenskan med ett annat språk, misslyckat.
– Vad vill man ta reda på? Hur det känns att inte studera svenska? Eller hur de som inte läser svenska klarar sig senare i livet? Då måste vi vänta tiotals år på resultat, skriver han i kolumnen.
Halla-aho tycker att språkfrågan kan skötas på ett mycket enklare sätt: Endast i tvåspråkiga områden ska tjänstemännen enligt honom förutsättas ha kunskaper i båda språken, och även där endast i uppgifter där språket spelar roll.
– På annat håll klarar man sig utmärkt med tolktjänster.
Enligt Halla-aho har SFP skrämt upp en stor del av de svenskspråkiga med en "lång propagandakampanj", och fått dem att tro att kritik mot språkpolitiken är ett angrepp på den svenskspråkiga minoriteten och hotar deras grundläggande rättigheter.
– Det handlar det inte alls om. De svenskspråkiga är den språkliga minoritet som behandlas bäst i hela världen, oberoende av vilken mätare man använder. Det går ingen nöd på dem, även om Finland skulle övergå till normal västerländsk standard när det gäller språkpolitik.

ANDRA LÄSER