Nu producerar Olkiluoto för full effekt: ”Den här dagen har vi väntat på i 20 år”

Veli-Pekka Nurmi, säkerhetsdirektör för Industrins kraft, triumferar över att elproduktionen nu är i full gång i Olkiluoto. "Just nu kommer cirka 40 procent av Finlands eleffekt från oss. Framåt!"

Alla reaktorer i Olkiluoto producerar för stunden el för full effekt. Säkerhetsdirektören Veli-Pekka Nurmi jublar.
Maria Gestrin-Hagnermaria.gestrin-hagner@hbl.fi
30.09.2022 08:02 UPPDATERAD 30.09.2022 09:28
Från kärnkraftverket i Olkiluoto kommer goda nyheter. 
"Den här dagen har vi väntat på i 20 år och en lång rad proffs har jobbat för att nå hit: Alla Olkiluotos tre produktionsenheter, inklusive reaktor 3, producerar el för full effekt. Just nu kommer cirka 40 procent av Finlands eleffekt från oss. Framåt!", skriver docent Veli-Pekka Nurmi som är säkerhetsdirektör för Industrins kraft, som driver Olkiluoto kärnkraftverk, i ett glädjesprudlande inlägg på Twitter.
Olkiluoto 1 och 2 producerar för stunden 890 megawatt per timme medan nya Olkiluoto 3, som ännu testkörs, levererar hisnande 1590 megawatt i timmen. 

Bastubad ikväll

Inlägget får idel gratulationer av folk som gläds över att den nya reaktorn kommer att vare till ovärderlig hjälp över vintern . Säkerhetsdirektören får också frågan om det nu är tillåtet att knäppa på bastun.
Veli-Pekka Nurmi tackar för gratulationerna och skriver att åtminstone han tänker bada bastu i dag bara arbetsdagen är till ända. 
Den regelbundna elproduktionen vida nya Olkiluoto 3 ska komma igång den 12 december. 
Kraftverket är Europas största och världens tredje största elproduktionsanläggning. 
"Vi har i dag nått en historiskt betydelsefull siffra i produktionen. Nu koncentrerar vi oss på att slutföra testkörningarna så vi i december kan inleda kontinuerlig elproduktion", säger produktionsdirektör Marjo Mustonen i ett pressutskick.
Ännu återstår några stora test. En del av testkörningarna går ut på att produktionen avbryts planerat eller att effekten sänks. Tillsammans med stamnätbolaget Fingrid kommer man också att pröva kortslutningar i stamnätet. 

ANDRA LÄSER