Finska På spåret får svidande kritik av tittare

Premiäravsnittet av den finska versionen, Hengaillaan, av den svenska klassikern På spåret sågas på sociala medier.

På lördagen hade Yles frågesport Hengaillaan premiär, och tittare som är vana vid den svenska förlagan ser många brister i den finska versionen.
Adam Stefánsson Högnäsadam.hognas@ksfmedia.fi
29.01.2023 09:17 UPPDATERAD 30.01.2023 15:55
Med 32 säsonger i bagaget är den svenska tv-frågesporten På spåret en sann tv-klassiker. Svårare har det däremot varit att sälja in programmet till utländsk publik. Norska TVNorge gjorde ett försök i slutet av -90-talet, under namnet Jorda rundt, och i lördags var det finska Yles tur.
I det första avsnittet tävlade programledaren Sauli Koskinen och dragartisten Cristal Snow mot fotografen Meeri Koutaniemi och skådespelaren Laura Malmivaara. Programmet leds av Jenni Poikelus och domare är Riku Rantala.
Att det svenska konceptet är svåranpassat fick man snabbt bevis på. På sociala medier jämfördes genast den finska versionen med den svenska, och kritiken var inte nådig.
Om du inte kan se inlägget klicka här.
”Hengaillaan är en mardröm för På spåret-fans. Yle, hade ni inte kunnat investera lite i det här? Det är en skam”, skriver en användare och avslutar med:
”Förlåt Sverige. Förlåt! Till råga på allt fungerar inte appen!”
Även i den finska versionen kan hemmapubliken delta i frågesporten genom en applikation. Den fungerade dock inte felfritt under lördagskvällen, något många varit snabba att påpeka.
Om du inte ser inlägget klicka här.
”Jag tror att Hengaillaan-appen behöver finjusteras inför nästa veckas avsnitt”, skriver en annan användare.
I motsats till På spåret, som är förinspelat, direktsänds Hengaillaan.
”Vi vill göra något unikt och annorlunda i en tid där de flesta program spelas in på förhand. Och det här livekonceptet har till exempel fungerat väldigt bra med Mitt livs låt (Elämäni biisi)”, sa Arttu Nurmi, som köper in underhållning och komedi på Yle, till HBL inför premiäravsnittet.
Om du inte ser inlägget klicka här.
”Finska På spåret, alltså Hengaillaan, har viss förbättringspotential. Fattar inte varför det måste göras live”, skriver en Twitter-användare som får gehör hos andra som tyckte programmet innehöll för mycket kallprat.
”På spåret = Rolls Royce. Hengaillaan = Trabant”, skriver en användare kortfattat.

ANDRA LÄSER