Social- och hälsovårdsministeriets herdebrev med nya anvisningar för arrangerandet av publiktillställningar skickades på torsdagen från ministeriet till regionförvaltningsverken.
I brevet ger ministeriet nya anvisningar för hurdana tillställningar som kan betraktas som evenemang med lägre smittorisk. Brevet har sänts i förhoppning om att regionförvaltningsverken med hjälp av instruktionen skall kunna lätta på restriktionerna särskilt för kultur- och evenemangsbranschen.
Med stöd av expertutlåtanden från Institutet för hälsa och välfärd THL bedömer ministeriet att smittorisken vid en viss typs publiktillställningar är lägre om publiken till exempel bär munskydd, sitter eller står på angivna platser, håller avstånd och undviker närkontakt, om lokalerna ventileras och personer med symtom håller sig borta.
Läs mer om brevet:
Ministeriets anvisningar: Sådant är ett evenemang med låg risk för virusspridning
"Exakt vad branschen hoppades på"
Nationaloperans generaldirektör Gita Kadambi bedömde i Yles Morgonettan på fredagsmorgonen att brevet var en stark signal och "exakt ett sådant som branschen hade hoppats på".
Svenska Teaterns chef Joachim Thibblin skriver i ett mejl till HBL att dokumentet definitivt är ett steg i rätt riktning:
"Säkerhetskraven klarar vi av och beläggningsgraden på 75 procent är något vi kan leva med."
Juridisk snårskog
Juridiskt ser turerna kring brevet ändå ut att bli trassliga.
Gita Kadambi skriver till HBL att frågan om tillämpningen av smittskyddslagens paragraf 58 d alltjämt väcker frågor, särskilt i förhållande till avvecklandet av säkerhetsavståndet på två meter, ett krav som Kadambi upprepade senast på Nationaloperans presskonferens tidigare i veckan, som upprepats av flera andra aktörer tidigare och hörsammats av ledande politiker.
Kulturminister Antti Kurvinen (C) lovade senast i en tweet på torsdagen att tvåmetersregeln skulle försvinna.
Direktören vid Södra Finlands regionförvaltningsverk Heikki Mäki förundrade sig ändå i Helsingin Sanomat dock över kulturministerns löfte. Av Social- och hälsovårdsministeriets brev framgår tydligt att det inte går att tillämpa lättare restriktioner när epidemin är inne i en allvarligare fas och paragraf 58 d tillämpas.
Heikki Mäki bedömde också att det kommer att bli ytterst svårt för regionförvaltningsverken att bedöma vilka tillställningar och lokaler som ska vara sådana med lägre smittorisk.
Paragraf 58 som blancofullmakt
Författningsexperten Pauli Rautiainen kritiserar i en lång Twittertråd inte minst tillämpningen av smittskyddslagens paragraf 58.
"Brevet förlitar sig alltjämt på ett juridiskt problematiskt sätt att tillämpa smittskyddslagens paragraf 58 som blancofullmakt att reglera utan riksdagens godkännande," skriver Rautiainen.
Universitetslektorn vid Östra Finlands universitet Matti Muukkonen bedömer på samma sätt för Iltalehti att förfarandet där beslutsfattare genom herdebrev försöker styra tolkningarna i nya riktningar utan att konsultera riksdagen är problematiskt.
– Logiken vid ministeriet förefaller vara att det skulle gå att eliminera smittskyddslagens paragraf 58 d utan att upphäva den. Så att om lagen möjliggör förbud, skulle den möjliggöra allt möjligt annat också.
Också hos Svenska Teaterns chef Joachim Thibblin vållar paragraf 58 d huvudbry. För att säkra en hållbar öppning av samhället borde paragrafen skrivas om omgående.
Thibblin säger att teatern fattar beslut om sitt nästa steg när regionförvaltningsverket fattat sitt beslut.
"Men ett är säkert, vi öppnar i september."
ANDRA LÄSER
Föreningar och sällskap
Luckans chef ordnade gratis övernattningsbostad åt anhöriga – avbokade då HBL tog kontakt
31.05.2023 13:49


Språk
Säger man ”fika” i Finland? – Starka reaktioner bland finlandssvenskar visar undersökning
31.05.2023 16:59

Ryssland
Ryssland stryper diplomatiska band till Finland – ”Ansvaret helt och hållet Finlands”
30.05.2023 21:01

