Hundratals skolbarn saknar eftisplats i Helsingfors

Ungefär 800 första- och andraklassare står för tillfället utan plats i eftermiddagsvården i Helsingfors. Det kan betyda långa ensamma eftermiddagar efter skolans slut. Läget är exceptionellt, säger Niclas Rönnholm vid den svenskspråkiga servicehelheten.

"Situationen kan kännas jobbigare i svenskspråkiga familjer", säger Nora Grotenfelt som är ordförande för fostrans- och utbildningsnämndens svenska sektion i Helsingfors. Arkivbild.

På onsdagen var ungefär 800 första- och andraklassare utan plats i eftermiddagsvård i Helsingfors, medan ungefär 200 familjer hade backat den plats de fått. Men situationen lever hela tiden, säger Niclas Rönnholm, chef för den grundläggande utbildningen inom den svenskspråkiga servicehelheten.

Exakt var bristen för tillfället är störst kan Rönnholm inte säga.

– Allt eftersom platser frigörs få de som är utan plats, men läget varierar från dag till dag. Det handlar om stora mängder elever, säger Rönnholm.

Av de som står utan plats är knappt 50 svenskspråkiga elever. I vilken takt de kan placeras beror bland annat på var platserna frigörs och på vilket språk.

Helsingfors har fattat beslut om att alla första- och andraklassare ska erbjudas plats i eftermiddagsvården, och alla de som sökt plats inom utsatt tid i våras har också fått det.

Men det finns alltid de som flyttar eller som av någon annan orsak lämnar in ansökan sent, eller backar sin plats. Problemet är att den här ekvationen inte alls går jämnt ut i år.

– Läget är exceptionellt. Vanligtvis brukar det gå ungefär jämnt ut så att alla kan placeras. Men nu har betydligt fler sökt plats i efterskott och färre har avbokat sin plats, säger Rönnholm.

Vad det beror på vill han inte spekulera i.

Ungefär 800 platser saknas nu i eftermiddagsvården i Helsingfors, även om staden har fattat beslut om att alla i första eller andra klass ska erbjudas plats.

Utmaning att rekrytera personal

För tillfället bereds förslag för hur situationen ska kunna lösas inför fostrans- och utbildningsnämndens extra insatta möte nästa vecka. Rönnholm vill inte föregå beredningen, eller bedöma hur snabbt de platser som saknas kan fås fram.

– Våra sakkunniga jobbar med den här frågan alla dagar. Nästa vecka är vi klokare.

Enligt Nora Grotenfelt, ordförande för fostrans- och utbildningsnämndens svenska sektion och medlem i nämnden, är frågan om eftisplatserna nu högsta prioritet.

– Det kan verkligen vara en knepig situation för familjerna. Vi är alla rörande eniga om att försöka lösa situationen så fort som möjligt.

Det handlar inte i första hand om pengar.

– Det finns en bred konsensus i nämnden om att sköta saken fort och smidigt, så månne det inte ordnar sig snarast.

Med fler barn på eftis behövs också mer personal, och då blir staden tvungen att rekrytera.

– Det är ju den stora utmaningen, och något som staden nog kommer att lägga fokus på så fort som möjligt. Alla kommer inte att få en plats genast, men jag hoppas att det skulle lösa sig senast inom några veckor, säger Grotenfelt.

För familjerna kan situationen vara knepig till dess.

– På finskt håll kan det finnas lite fler alternativ i och med verksamhet i lekparkerna. På det viset kan situationen upplevas som ännu jobbigare i svenskspråkiga familjer.

ANDRA LÄSER