Chockbeskedet: Jokerit är inte välkomna tillbaka till ligan – en comeback är möjligt först efter flera år

Ishockeyligan meddelade på torsdagen att Jokerit inte kommer att få licens för säsongen 2023–24.

Jokerit är inte välkomna tillbaka till ishockeyligan.
Filip Saxénfilip.saxen@hbl.fi
01.09.2022 11:05 UPPDATERAD 01.09.2022 19:03
Turerna kring Jokerits comeback till ishockeyligan efter åren i KHL har varit många och märkliga.
På torsdagen meddelade ligan att det inte blir någon comeback för Jokerit säsongen 2023–24.
"Aktieägarnas (klubbarnas) syn var enhällig", skriver ligan i ett pressmeddelande.
"Vi vill nu meddela offentligt att ligan inte kommer att ta emot några licensansökningar inför säsongen 2023–24".
Ligans styrelseordförande Heikki Hiltunen:
"Nu är det läge att lugna situationen. Aktieägarna anser att de under rådande omständigheter har en skyldighet att skydda båda ligans och den finländska elitishockeyns intressen".
Men det är inte bara för säsongen 2023–24 som dörren verkar stängd för Jokerit. I pressmeddelandet skriver ligan följande:
"Ligan har i offentligheten flera gånger konstaterat att man har möjligheten att i Jokerits fall möjlighet att godkänna licensansökningar som kommer utanför serier som lyder under det finländska ishockeyförbundet trots att utgångspunkten är att vägen till ligan går via Mestis".
"Nu vill ligan skärpa sin åsikt i ärendet. För att garantera att en en potentiell ny ligaklubb är livskraftig och konkurrenskraftig måste alla klubbar som ansöker om ligalicens först söka sig till Mestis".
Eftersom Jokerit inte har en plats i Mestis, den näst högsta serienivån i Finland, för säsongen 2023–24 betyder ligans beslut att inte välkoma Jokerit utan en sväng via Mestis.
I ligans avtal med ishockeyförbundet står bland annat följande:
"En klubb som ansöker om ligalicens måste under flera säsongers tid visa upp långsiktigt arbete och att verksamheten är operativt ekonomiskt lönsam och att det idrottsliga kunnandet är nära liganivå".
Och:
"En klubb som ansöker om ligalicens ska ha nått idrottsliga framgång i Mestis innan licensansökan lämnas in".
Det betyder att Jokerit knappast kan vara tillbaka i ligan på flera år.
Beslutet är ett enormt bakslag för Jokerit som siktat på att vara tillbaka i ligan efter sina år i den ryska ligan KHL.

Detta har hänt i Jokerit

2013. Harry Harkimo säljer Hartwallarenan till ryska oligarkerna Gennadij Timotjenko och Arkadi och Roman Rotenberg. I samma veva sålde han en del av Jokerits aktier till ryssarna. Orsaken var i främsta hand ekonomisk. Både Arenan och Jokerit var förlustbringande.
2014. Våren blir den sista i FM-ligan för Jokerit som åker ut i första slutspelsomgången mot HPK.
Säsongen 2014-2015. Jokerit inleder sin första säsong i KHL och gör en bra säsong med fjärde plats i sin konferens. Laget slår ut Dinamo Minsk i första slutspelsomgången men i följande sätter storklubben CSKA resolut stopp för narrarna. Jokerits omsättning växer till 11,6 miljoner euro. Förlusten är ännu större, 13,4 miljoner euro.
Säsongen 2015-2016. Jokerit vinner sin division och slutar tvåa i den västra konferensen. I första omgången slår ändå Torpedo ut Jokerit. Domararbetet i slutspelsserien lovordas inte i Jokeritlägret. Omsättning tio miljoner euro, förlust 15,6 miljoner euro.
Säsongen 2016-2017. Kniper sista biljetten till slutspelet. CSKA slår ut Jokerit fyra raka matcher i slutspelet. Omsättning 7,7 miljoner euro, förlust 14,9 miljoner euro.
Säsongen 2017-2018. Laget slutar på tredje plats i västa konferensen. Laget slår ut Sotji i slutspelet men faller sedan med 2-4 mot CSKA. Omsättning 12,2 miljoner euro. Förlust 12,5 miljoner euro.
2018. I april meddelar Harry Harkimo att han säljer sina Jokeritaktier och för sin avslutar ett 27 år långt kapitel med Jokerit. Harkimo köpte upp Jokerit 1990 och förvandlade en konkursfärdig klubb till 90-talets, vid sidan om TPS, stora dominant i FM-ligan.
Säsongen 2018-2019. Jokerit slutar på fjärde plats i konferensen och åker ut direkt i slutspelet mot Dynamo Moskva.
Omsättning 14,4 miljoner euro, förlust 11,3 miljoner euro.
2019. Jari Kurri köper upp 100 procent av aktierna i klubben då Harkimo tidigare köpt upp aktierna av Timotjenko och Rotenbergs. I juni säljer Kurri 40 procent av aktierna till ryskägda Norilsk Nickel som ägs av stormrika oligarken Vladimir Potanin. Kurri själv hävdar att Jokerit till 100 procent är i finsk ägo.
Säsongen 2019-2020.  Trea i västra konferensen. Coronaviruspandemin avslutar säsongen i förtid. Före det har Kurri kritiserats för sina kommentarer om människorättsläget i Belarus.
Omsättning fjorton miljoner euro, förlust elva miljoner euro. 
Säsongen 2020-2021. Jokerit slutar femma i västra konferensen och åker ut i första slutspelsomgången mot Lokomotiv.
Omsättning 9,2 miljoner euro, förlust 10,2 miljoner euro.
Säsongen 2021-2022. Tvåa i konferensen men Jokerit drar sig ur slutspelet efter att Ryssland inlett sitt anfallskrig mot Ukraina.
2022. I april 2022 köper Kurri de 40 procent av aktierna Norilsk äger.
Jokerit meddelar att sejouren i KHL är över och att man siktar på att vara tillbaka i FM-ligan 2023-2024. Rykten om nya ägarbaser florerar. Teemu Selänne och Joel Harkimo är namn som nämns som nya galfjonfigurer.
25 augusti kommer besked att Jari Kurris till hundra procent ägda Jokerit Hockey Club Ab äger rättigheterna till logon och varumärket och att det med andra ord är med Kurri som eventuella intressenter i första hand måste förhandla.
1 september meddelar ishockeyligan att Jokerit inte får ansöka om licens för säsongen 2023–24. Ligan meddelar också att ett lag som vill ansöka om ligalicens måste spela i Mestis och visa att verksamheten är både fungerande och lönsam innan man kan ta steget till ligan.
Texten uppdateras.

ANDRA LÄSER