Företagarna får sin träff med statsministern

För en vecka sedan skickade modeföretagaren Noora Hautakangas ett öppet brev till statsrådet där hon krävde svar och förståelse. Nu har svaren kommit.

Oavsett om pandemin är över eller inte behövs en diskussion, anser modeföretagaren Noora Hautakangas. Hon hoppas att distansrekommendationen hävs så snart som möjligt.
15.02.2022 20:20 UPPDATERAD 16.02.2022 09:26
Det har gått en vecka sedan Noora Hautakangas, grundare av secondhandkedjan Relove i Helsingfors, bjöd in regeringens ministrar till ett fredssamtal. 128 företagare kritiserade regeringens hantering av coronapandemin.
– För specialaffärer är distansrekommendationen särskilt besvärlig. Klädföretag har inte begränsats per se, men restriktionerna påverkar oss alla ofantligt mycket indirekt. Folk rör sig inte på stan, vilket gör att hela stadsbilden har förändrats.
Företagarna bakom initiativet vill berätta hur restriktionerna har påverkat dem i vardagen.
– Det handlar inte enbart om att diskutera nuvarande restriktioner. Det handlar om att skapa en dialog för framtiden. Vi är oroade över företagarnas extremt svaga ställning.
Enligt henne är läget kritiskt. Januari i år har varit den värsta perioden under hela pandemin för små och medelstora företagare.
– Små och medelstora företag är ryggraden i den finländska ekonomin. Vår röst har inte blivit hörd under coronapandemin. Det måste vara möjligt att driva företag också i framtiden.
Små och medelstora företag sysselsätter cirka 1,5 miljoner personer i Finland. Hautakangas tycker att regeringens budskap har varit alltför restriktivt. Det har gjort att folk har blivit rädda, vilket drabbar företagarna i slutändan.
– Pengarna rinner utomlands till de stora internationella nätbutikerna. Om folk blir vana vid att handla från dem kommer den levande stadsbilden och tjänsterna att försvinna.
Utbildningsminister Li Andersson (VF), näringsminister Mika Lintilä (C) och statsminister Sanna Marin (SDP) har tackat ja till träffen. Övriga ministrar har fått tilläggstid att svara på inbjudan medan initiativtagarna styr upp tidtabellen för träffarna.
– Det är fint att diskussionen blir av. Vårt stora mål är att överbrygga klyftan mellan entreprenörer och beslutsfattare. Vi vill veta om det finns ett starkt företagarkunnande bland de beslutsfattare som har fattat beslut kring coronarestriktioner. Vi vill veta om de förstår vad som händer med oss företagare om restriktionerna fortsätter.

ANDRA LÄSER